fbpx
NieuwsOnderwerpen

Aswolk Bali: opnieuw problemen Denpasar

aswolk_pavlof_vulkaanOp de luchthaven van Denpasar zijn opnieuw problemen na de vulkaanuitbarsting van afgelopen donderdag. Gisteren ging de luchthaven weer open, vandaag werd het vliegveld weer tijdelijk gesloten omdat de wind draaide en er aswolken heen blies.

Volgens luchtvaartmaatschappij Garuda zou de sluiting tot 16.00 uur lokale tijd (10.00 uur Nederlandse tijd) duren. Om 16.05 uur vertrok één toestel naar Soerabaja, daarna is er geen vlucht meer vertrokken. Onder andere Jetstar Airways, Qantas en Malaysia Airlines hebben vluchten geannuleerd. Een toestel van Air New Zealand, onderweg van Auckland naar Denpasar, keerde terug naar Auckland. De maatschappij meldt dat die vlucht naar Bali pas maandagavond hervat wordt.

KLM vloog vrijdag niet naar Denpasar, gisteravond vertrok een groter toestel vanaf Schiphol naar Singapore, die vlucht vliegt door naar Denpasar. Volgens berichten van de NOS zouden er na de uitbarsting 328 Nederlanders gestrand zijn. Een deel van hen landde vanochtend rond 08.00 uur op Schiphol.

 

Mount Raung

Zondag 28 juni werd de vulkaan actief waarop code oranje werd afgekondigd. Op donderdag 2 juli werd dit opgeschaald naar code rood door toenemende activiteit en de eerste vluchten vanuit Australië werden geannuleerd. Vrijdagochtend 3 juli nam de activiteit af en werd weer afgebouwd naar code oranje. Ook de Australische maatschappijen gingen weer vliegen. In de omgeving van de vulkaan mag ook niet gevlogen worden, waardoor ook passerende vluchten last hebben van de aswolk. De Indonesische autoriteiten roepen op alert te blijven. Mount Raung is één van de actiefste ter wereld, de vorige uitbarsting was in februari. In 2002 zorgde aswolk van de vulkaan ook voor chaos in het vliegverkeer.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button