fbpx
OnderwerpenRuimtevaart

“Falcon crashte door kapotte stut”

Falcon_9_SpaceX_explosieDe Falcon 9 crashte eind juni waarschijnlijk doordat een heliumtank niet op z’n plaats gehouden kon worden. Dit zegt Elon Musk, oprichter van SpaceX, tegen diverse media.

Een stut die de tank op zijn plaats moest houden, begaf het. De betreffende stut zou 4500 kilogram aan moeten kunnen, maar bezweek al toen er een druk van iets meer dan 900 kilogram op kwam. Binnen een seconde vond de explosie plaats, SpaceX had geen tijd meer om noodmaatregelen te nemen. Met parachutes en de juiste software had de raket nog gered kunnen worden, aldus Musk.

De stutten worden volgens de website i4u al langer gebruikt in de Falcon-projecten. In iedere raket zitten honderden stutten, in totaal zijn er al duizenden gebruikt. “Op gedetailleerde foto’s is geen schade te zien bij de bouw van de stut”, aldus Musk, die het ongeluk omschrijft als ‘domme pech’. Na het ongeluk worden de betreffende stutten niet meer gebruikt. Het definitieve rapport naar de crash wordt later verwacht.

Musk verwacht niet dat de planning in de knel komt; alle lanceringen die nog gepland staan, gaan door.

De Falcon 9 explodeerde kort na de lancering op 28 juni. De raket moest een bevoorradingsschip naar het ruimtestation ISS brengen.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button