fbpx
NieuwsOnderwerpen

Strengere regels voor drones nodig

(c) AirBunny
(c) AirBunny

Er moeten snel strengere regels komen voor het gebruik van drones, stellen onder meer de VNV, LVNL en ANWB. “Het is nu wachten op een echte botsing”, stelt Piet-Hein Eldering, bestuurslid van de VNV in het Financieele Dagblad.

De laatste weken zijn er diverse bijna-ongelukken gebeurd. Zo kon een toestel van Lufthansa een drone bij de luchthaven van Warschau op het laatste moment ontwijken. Een vrachtwagenchauffeur liet op Schiphol zijn drone op naast een landingsbaan crashen.

De luchtverkeersleiding kan zelf niets doen tegen de drones. “We zien ze niet”, zegt een woordvoerder in het FD. Voor de verkeersleiding is het ook niet mogelijk om te communiceren met de bestuurders van de drones. Ook ANWB Medical Air Assistance, die vier traumahelikopters exploiteert, ziet gevaar in de drones. Tot botsingen is het nog niet gekomen, maar volgens een woordvoerder is dat wel het risico.

De handhaving komt in dit geval op het bordje van de politie en de inspectie leefomgeving en transport (ILT). Recentelijk legde de politie de eerste boete op. Het aantal incidenten met drones nam in 2014 fors toe.

Zwaardere eisen
Sinds 1 juli zijn de eisen voor beroepsgebruikers al verzwaard. Een privégebruiker kan nog steeds relatief anoniem zijn gang gaan. Een beroepsgebruiker is iemand die geld wil verdienen met de inzet van een toestel, bijvoorbeeld een fotograaf die luchtopnames wil maken, of een agrariër die vanuit de lucht zijn gewas wil inspecteren. Zij moeten aan veel eisen voldoen. Zo moet het toestel goedgekeurd zijn en moet iedere gebruiker zelf een theoretisch -en praktisch examen afleggen. De kosten van de trainingen bedragen duizenden euro’s en komen bovenop de aanschaf van het toestel zelf.

Als de gebruiker met een ongekeurd toestel vliegt, of één van de examens niet haalt en toch de lucht in gaat kan hij een boete krijgen van een kleine achtduizend euro per overtreding. In Nederland biedt voorlopig alleen het NLR in Amsterdam de benodigde cursussen aan.

 

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button