AirlinesOnderwerp

Update: Transavia-toestel werd geweigerd op Eindhoven

IMG_0439

Het Transavia-toestel dat zaterdag in de storm op Schiphol een noodlanding maakte, mocht niet landen op Eindhoven Airport. Dit is te horen op geluidsopnames van de ATC die Omroep Brabant op de site heeft staan.

Vlucht HV5068 maakte een noodlanding op Schiphol omdat de brandstof bijna op was. De kist was onderweg van het Spaanse Gerona naar Rotterdam. Daar werd een go-around gemaakt vanwege de storm. Bij de uitwijkopties blijkt ook Eindhoven besproken te zijn. “Eindhoven is de beste optie”, zegt de pilot flying tegen de Rotterdamse toren.

Op de opname is te horen dat de verkeersleider op Rotterdam Airport na overleg met Eindhoven meldt dat de Transavia-kist daar geweigerd wordt. “U wordt geweigerd op Eindhoven. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.” De kist kon wel vrij snel door naar Schiphol. Ook daar werd een go-around gemaakt, maar landde het toestel vervolgens veilig.

Niet in nood

Naar aanleiding van de naar buiten gekomen ATC opnames geeft Transavia aan dat het vliegtuig niet in nood was na de doorstart in Rotterdam. Daarom was uitwijken naar Eindhoven geen noodzaak. Vanwege het weigeren van Eindhoven werd voor Schiphol gekozen. Eindhoven Airport zegt in een reactie geen uitwijkluchthaven te zijn vanwege de geluidsnormen. In geval van nood had het vliegtuig wél kunnen landen.

Groningen

Groningen Airport Eelde vraagt zich, bij monde van directeur Marco van de Kreeke in het Dagblad van het Noorden, af waarom de B737 niet naar Groningen is gekomen. Er was amper wind ten tijde van het uitwijken. Zes andere kisten zijn wel naar Groningen uitgeweken. Er stonden vijf KLM toestellen en een FlyBe op de apron van GAE. Het vliegveld is overigens blij met de komst, het levert enige duizenden euro’s op. Groningen zegt zich ook bewezen te hebben als uitwijkmogelijkheid.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close