Opmerkelijk

Iran is klaar voor vluchten naar VS

©Pedro Delgado
©Pedro Delgado

Iran zegt klaar te zijn om weer te gaan vliegen naar de VS als de sancties worden opgeheven, zegt het hoofd van de luchtvaartautoriteit in Iraanse media.

“Iran heeft een vloot van intercontinentale toestellen die een directe vlucht naar de VS kunnen maken”, zegt de luchtvaartautoriteit. De VS zal vluchten wel nog goed moeten keuren, aangezien er geen Open Skies verdrag is.

Iran hoopt al langer dat de sancties worden opgeheven, in 2013 verklaarde de president naar de VS te willen gaan vliegen. Ook is een opheffing van de sancties nodig om de verouderde vloot te onderhouden. De vloot van Iraanse maatschappijen is sterk verouderd, omdat zij al jaren geen nieuwe toestellen of zelfs onderdelen mogen kopen. Als de sancties worden opgeheven, kunnen Airbus en Boeing en andere Westerse bouwers rekenen op belangstelling vanuit het land. In 2014 liet Farhad Parvaresh, de president van Iran Air aan Reuters weten dat hij honderd nieuwe toestellen wil hebben, zowel toestellen voor short-haul als wide-body’s.

Iran Air en Mahan Air hebben A310-300’s en 747’s (-200 en -300) in de vloot die de afstand kunnen vliegen. De verouderde 747SP zou dit jaar voor het laatst worden gebruikt, maar staat in diverse vliegtuigdatabases nog als actief. Dit toestel is gemaakt voor de langere afstand. Vliegtuigen in gesloten Iran verschuiven nogal eens tussen operators, zowel civiel als de luchtmacht. Helemaal duidelijk is het niet welke vliegtuigen nog in gebruik zijn.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close