fbpx
NieuwsOnderwerpen

SpaceshipTwo crashte door fout co-piloot

Virgin_Galactic_Spaceshiptwo_NTSB_crashDe crash met SpaceshipTwo, het ruimtevaartuig van Virgin Galactic dat in 2014 neerstortte in de Mojave woestijn, is veroorzaakt door falen van de co-piloot en slechte veiligheidsinstructies. Dit heeft de NTSB, de Amerikaanse onderzoeksraad voor veiligheid, dinsdag bekendgemaakt.

Het te vroeg aanzetten van het ‘feathering’-systeem is de oorzaak van de crash. De NTSB liet al vrij snel na de crash weten dat dit systeem te vroeg geactiveerd werd. Eigenlijk had dit systeem pas aan moeten gaan vlak nadat de raket de dampkring gepasseerd was. Het systeem zorgt ervoor dat de vleugels uit vouwen en zo meer draagvlak creëren. Dit leidt tot een stabielere vlucht. Om goed te werken, mag het systeem pas worden aangezet als het Spaceship een snelheid van mach 1.4 bereikt. Uit gegevens van de NTSB blijkt dat co-piloot Michael Alsbury het systeem al inschakelde bij mach 0.92.  Vier seconden later explodeerde het ruimtevaartuig.

Alsbury kwam om bij de crash, piloot Peter Siebold werd uit het toestel geslingerd en kon zijn parachute activeren.

Om nieuwe ongelukken te voorkomen is nu een mechanisch systeem ingebouwd dat er voor moet zorgen dat het ‘feathering’ systeem niet te vroeg kan worden ingeschakeld. Wanneer SpaceshipTwo opnieuw vliegt, is nog niet duidelijk.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button