fbpx
Onderwerpen

Boeing overweegt gedeeltelijk vertrek uit VS

boeing_buildingBoeing overweegt bedrijfsonderdelen te verplaatsen uit de VS als het Amerikaanse Congres niet instemt met een nieuw plan voor de zogeheten Export-Import Bank. Dit zegt de voormalig CEO van de vliegtuigbouwer.

“We moeten nu gaan kijken of we ook buiten de VS kunnen produceren”, aldus voormalig CEO James McNerney. Tegen een groep economen en ambassadeurs in Washington zei hij zich zorgen te maken over de toekomst. “Ik maak me meer zorgen dan ik ooit gedaan heb.” McNerney vreest dat Boeing zonder de Ex-Im bank geen rol meer kan spelen op de vliegtuigmarkt. Hij ziet concurrentie opkomen vanuit China. Op basis van anonieme bronnen meldt Reuters dat er al partijen zijn die hun hand op de knip houden nu de toekomst van de bank ongewis is.

Ook General Electric (GE) denkt volgens Reuters na over een vertrek uit de VS. De productie zou naar Canada en Europa moeten.

Vakbond
De grootste vakbond van Boeing medewerkers, de International Association of Machinists District 751, is niet te spreken over het dreigement van McNerney, die tot 1 juli CEO was. “De enige baan die naar het buitenland moet, is die van McNerney zelf”, zegt Jon Holden, voorzitter van de bond die meer dan dertigduizend medewerkers van de vliegtuigbouwer vertegenwoordigt.  McNerney’s dreigement om te vertrekken vindt Holden onacceptabel.

Rentetarieven
De Ex-Im bank maakt het buitenlandse kopers makkelijker goederen te kopen bij Amerikaanse bedrijven.  Vooral Boeing profiteert hiervan. De helft van alle transacties van de bank zijn ten behoeve van Boeing vliegtuigen. De bank had de bijnaam The Boeing Bank. Over de hele wereld zijn 85 van dergelijke instellingen die allemaal vechten om bestellingen voor hun land. Europa heeft ook een dergelijke bank die veel voor Airbus doet.

Kapitalisme
Het Congres weigerde eind juni om het mandaat van de bank te verlengen. Conservatieve Congresleden vinden de bank een teken van vriendjeskapitalisme voor Boeing. Vanaf september kan de bank daarom geen nieuwe leningen en garanties uitgeven. Dit heeft voor Boeing directe gevolgen, omdat maatschappijen bij de Ex-Im bank tegen heel gunstige rentetarieven geld kunnen lenen en zo toch toestellen kunnen bestellen. President Obama liet na het Congresbesluit al weten er alles aan te zullen doen om de bank weer op te starten.

 

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button