fbpx
BestellingenOnderwerpen

Iran wil jaarlijks 80 toestellen kopen

©Pedro Delgado
©Pedro Delgado

Iran wil de komende jaren veel nieuwe vliegtuigen kopen. Dit meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Door het bereiken van een nucleair akkoord, eerder deze maand, kan een deel van de handelssancties worden opgeheven. Dat maakt de weg vrij om weer vliegtuigen te kopen. Volgens Mohammed Khodakarami, directeur van de luchtvaartautoriteit, gaat Iran voortvarend van start.

“We hebben jaarlijks tachtig tot negentig toestellen nodig om de vloot te renoveren. We gaan zowel bij Airbus als bij Boeing kopen, in gelijke aantallen”, stelt hij. Dat tempo moet vijf jaar volgehouden worden, tot er volgens Khodakarami driehonderd vliegtuigen gekocht zijn.

De civiele vloot in Iran is sterk verouderd, het land heeft al jaren te maken met sancties die het onmogelijk maken om nieuwe vliegtuigen, of zelfs onderdelen te kopen.

 

Voordeel
Iraanse officials waarschuwden eerder nog dat ze misschien Boeing zouden bevoordelen boven Airbus, omdat de Franse regering anti-Iran is. Volgens de Iraanse minister van transport zette Airbus eerder nog een order van tachtig miljard euro op het spel. Met de woorden van Khodakarami lijkt dat in ieder geval van de baan.  Ook de Amerikaanse regering is niet bepaald pro-Iran, maar Boeing leverde Iran Air vorig jaar wel handleidingen en tekeningen voor het onderhoud van de vliegtuigen.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button