fbpx
AirlinesOnderwerpen

EU begint onderzoeken tegen Wizz Air

©Remco de Wit
©Remco de Wit

De Europese Commissie begint twee onderzoeken tegen luchthavens in Roemenië. In beide gevallen zit ook WizzAir in het beklaagdenbankje. Er is mogelijk sprake van oneerlijke concurrentie. Dit meldt routesonline.com.

De luchthaven van Cluj zou met de Hongaarse low-cost carrier diverse afspraken gemaakt hebben, onder andere over de afhandeling op het vliegveld. Ook zou WizzAir geld teruggekregen hebben van het vliegveld, nadat de maatschappij dat geld eerst investeerde in advertenties voor de regio Cluj. Het vliegveld zelf zou subsidie ontvangen van de provincie Cluj. Het vliegveld wordt uitgebaat door een bedrijf wat volledig in handen is van de provincie.

Level playing field
Margrethe Vestager, de EU Commissaris voor mededinging, vindt het belangrijk dat er binnen Europa een level playing field is, omdat de concurrentie hevig is. De commissie maakt zich zorgen over de situatie. “De afspraken kunnen Wiz zAir een voordeel geven op andere maatschappijen. Geen andere private uitbater zou dit soort afspraken gemaakt hebben”, stelt Vestager.

Havengelden
In een parallel onderzoek worden de havengelden op Târgu Mureş Airport onderzocht. Volgens een klacht die is ingediend bij de commissie, zouden de prijzen op het vliegveld ‘abnormaal laag’ liggen. Van deze prijzen profiteert wederom vooral Wizz Air, dat de grootste gebruiker is.

 

 

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button