OnderwerpVliegtuigtype & -bouwer

Facebook presenteert enorme drone voor internet – Video

Facebook_Drone_Aquila_UAV

Social media gigant Facebook heeft een prototype van een drone gepresenteerd. De drone of UAV is bedoeld om internet op afgelegen gebieden te brengen.

Aquila

Het onbemande vliegtuig heeft de naam Aquila gekregen en is gebouwd in Groot Britannië. Het heeft een spanwijdte van 42 meter, acht meter meer dan een Boeing 737. Het toestel is gemaakt om op hoogte van 60.000 tot 90.000 voet (18 tot 27 km) te vliegen om geen last te hebben van weersinvloeden. De drone kan daar 90 dagen blijven. Het apparaat werkt volledig op zonne-energie en weegt 400 kg. Het toestel moet dit jaar getest worden in de VS. Om gewicht te besparen is de drone van carbonfiber gemaakt.

Hoogte

Facebook_Drone_Aquila_UAV_2

Het toestel wordt op hoogte gebracht door luchtballonnen. De Aquila klimt gedurende de dag naar zijn maximale hoogte om ‘s nachts langzaam af te glijden als er geen zonne-energie is. De straal van de rondjes die gevlogen moeten worden is ongeveer drie kilometer. Om te klimmen en te sturen zijn er vier propellers met elk twee propellerbladen.

Facebook zegt er zelf over: “Our mission is to connect everybody in the world. This is going to be a great opportunity for us to motivate the industry to move faster on this technology.” Toro middel van lasertechnologie kan internet over een grote afstand worden geleverd. De laser die Facebook heeft ontwikkeld heeft in een testlaboratorium snelheden van 10 Gbps gehaald. Het kan zo precies richten dat er op een afstand van 16 km alleen internet op een oppervlakte van enkele centimeters is.

Connecting the world

Het bedrijf werkt al langer aan een project om internet naar afgelegen gebieden te brengen, het kocht daarvoor drone-ontwikkelaar Ascenta. Ook Google is met een dergelijk project bezig en probeert het met luchtballonnen. Google heeft al meerdere tests uitgevoerd, maar kijkt ook naar droes van het opgekochte Titan Aerospace.

Eén van de markten waar Facebook zich op wil richten is India. Vanuit dat land komt al kritiek omdat men vreest dat andere websites dan Facebook minder snel zullen zijn. Facebook wijst de kritiek van de hand en zegt dat ‘hun’ internet voor alle internetdiensten open zal staan.

Take a look inside Facebook's Connectivity Lab – an important part of our effort to bring connectivity to the billions of people who are unconnected today.

Posted by Facebook Engineering on Thursday, July 30, 2015

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button