fbpx
ColumnNieuwsOpinie

MH370: complottheorieën kunnen van tafel – Commentaar

©Dennis Dieleman
©Dennis Dieleman

De aangespoelde flaperon op La Réunion (aangenomen dat het echt van MH370 is) betekent dat heel veel complottheorieën van tafel kunnen.

De verdwijning van een groot verkeersvliegtuig heeft voor veel complottheorieën gezorgd. De meeste hebben geen enkele onderbouwing, een enkele heeft nog enige link met een feitje. Nu de flaperon van MH370 is aangespoeld kunnen een hoop theorieën van tafel.

Neergeschoten
In het boek Flight MH370: The Mystery legt auteur Nigel Cawthorne uit dat het toestel per ongeluk is neergeschoten boven de Zuid-Chinese Zee tijdens een top-secret militaire oefening van de VS en de Thaise luchtmacht.

Wrakstukken kunnen vanaf die plek niet bij La Réunion uitkomen.

De CIA heeft het gedaan
Veel theorieën geven de CIA de schuld. Dit werd gevoed door de ex-premier van Maleisië heeft gezegd dat de CIA samen met Boeing bewijsmateriaal verborgen heeft gehouden. Hij schreef “someone is hiding something”.

En nu zou de CIA (valse) wrakstukken op La Réunion leggen in plaats van het geheim te houden?

Diego Garcia
De meeste speculatie is geweest over een landing op de US Air Force Base Diego Garcia. Het eiland midden in de Indische Oceaan heeft een landingsbaan en de B777 zou voldoende brandstof aan boord hebben om de afstand af te leggen. Er dook een geheel zwarte foto op met GPS coördinaten van Diego Garcia. Er hing een audio file aan waarin iemand zegt dat het toestel gekaapt is. De VS ontkent dat het toestel daar is geland. Een passagier zou militaire informatie hebben die de CIA wilde bemachtigen.

En nu zou de CIA (valse) wrakstukken op La Réunion leggen in plaats van het geheim te houden?

In Afghanistan/Kazachstan/Pakistan
MH370 zou in Afghanistan of Pakistan staan, mogelijk onder een afdak zodat satellieten het toestel niet zien. Het toestel zou achter een andere B777 (van Singapore Airlines) aangevlogen zijn. Dit is zo dichtbij gebeurd dat de militaire radar het als één toestel zou zien. Een terroristische groepering zoals IS zou het toestel gaan gebruiken voor een aanslag.

En dan zouden ze nu een cruciaal onderdeel om te vliegen op La Réunion leggen?

Buitenaardse wezens
Misschien wel de grappigste theorie. Het vliegtuig is geconfisqueerd door buitenaardse wezens voor experimenten met de passagiers.

Tenzij ze de flaperon weer hebben teruggestraald lijken zij het niet gedaan te hebben.

Malediven
Bewoners van het eiland Kudahuvadhoo beweren al kort na de verdwijning het vliegtuig zeer laag over hebben zien vliegen. Het zou gaan landen. Er is echter geen (min of meer) geschikte landingsbaan in een straal van 200 km.

Misschien kunnen niet álle complottheorieën van tafel. Dit zou theoretisch kunnen als het toestel daar gecrasht is, al komen de modellen van stromingen in de Indische Oceaan niet helemaal overeen.

Meer Nieuws

Al ons nieuws over de verdwenen 777 en de feiten op een rij in ons dossier MH370.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button