De app, ‘Spot MH 370 debris’ is geen grap en ook geen spelletje, benadrukt de ontwikkelaar in een verklaring. Gebruikers kunnen een foto maken van een object en informatie toevoegen. Die info wordt opgeslagen in een database die via de app te bereiken is. De gevonden voorwerpen worden beoordeeld op hoe waarschijnlijk het is dat ze afkomstig zijn van MH370.
In de lijst met voorwerpen staan onder meer een waterketel en een mogelijk raam. Volgens de politie is dat raam eerder een naaimachine. Opvallend is dat de flaperon, waarvan de Maleisische autoriteiten vaststelden dat die wel van het toestel is, in de app staat aangegeven als ‘zeer verdacht’ – en dus niet bevestigd.
Crowdsourcing
Eric Chaber, CEO van Reefcube, ziet de app vooral als crowdsourcing. In de Sydney Morning Herald zegt hij dat het onderzoek “gekaapt is door de autoriteiten”. Volgens hem is het gevoel op social media dat er informatie mist. Met de app wil hij die informatie beter toegankelijk maken.
Na het aanspoelen van de flaperon lijkt een crash het meest waarschijnlijke scenario. Een aantal complottheorieën kan de prullenbak in. Al het nieuws over MH370 leest u in ons dossier.