fbpx
OnderwerpenRuimtevaart

Airbus-Safran gaat nieuwe Ariane-6 raket ontwikkelen

Ariane_6_and_Vega_C_artist_s_views_Esa_Raket

De Europese Ruimtevaart Organisatie ESA heeft de opdracht voor de bouw van de nieuwe Ariana-6 raket gegund aan Airbus-Safran.

Airbus Defense en Space werkt samen met Safran aan de opvolger van de Ariane-5. Met het project is € 2,4 miljard gemoeid. Daarnaast komt er ook een kleinere raket, de Vega-C. Deze wordt gebouwd door ELV waarbij veel wordt samengewerkt met Airbus-Safrane. De boosters van de Ariane-6 zullen identiek aan de eerste trap Vega-C zijn. De ontwikkeling van Vega-C kost € 400 miljoen.

In Frans Guiana wordt ter waarde van € 600 miljoen een nieuw lanceerplatform gebouwd.

Door de combinatie komt een een familie van raketten die volgens ESA zeer competitief zijn in de markt. De 6 is een doorontwikkelde versie van de 5, met veel technologie die reeds bestaat en getest is. De raket komt in twee versies, de Ariane 62 en 64. De 62 heeft twee en de 64 vier boosters aan de zijkant van de raket. De 62 kan 5.000 kilo vracht de ruimte inbrengen. De grote broer kan 10.500 kilo aan. De Vega-C heeft een maximale belading van 2.500 kg. Ter vergelijking: Arina-6 wordt 70 meter hoog en de Vega-C 30 meter.

De huidige raketten hebben 66 geslaagde lanceringen op een rij gemaakt. De bouwers willen dit succes en de kennis gebruiken voor de nieuwe raket.

Twee andere bedrijven (CNES en ELV) gaan het lanceerstation en de Vega C bouwen.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button