NieuwsOnderwerp

Aanhoudingen na gesjoemel met keuring piloten

Politie_Agent_MotorTwee mannen zijn begin deze week aangehouden op verdenking van het onrechtmatig keuren en certificeren van piloten en luchtverkeersleiders, zo meldt de Volkskrant vandaag. Het Openbaar Ministerie maakte gister bekend dat de verdachten werkzaam waren bij het European Aviation Medical Center (EAMC) in het Brabantse Rijen.

Het vermoeden van gesjoemel ontstond tijdens een regulier onderzoek door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op 30 juni oordeelde de ILT dat vijf medische verklaringen onterecht waren afgegeven door het EAMC. Een grondiger onderzoek volgde, waarna honderd medische verklaringen ongeldig zijn verklaard en het keuringsteam is geschorst.

De twee aangehouden mannen worden verdacht van valsheid in geschrifte. Eén van hen zou zich valselijk hebben voorgedaan als (keurings)arts, waarna de ander de handtekening van een bevoegd arts op de certificaten zou hebben gezet.

De piloten die zich nu met een ongeldig verklaard certificaat geconfronteerd zien, mogen niet vliegen voordat een nieuwe keuring heeft plaatsgevonden. Volgens de ILT is dit bij velen van hen al gebeurd. Het EAMC zelf wordt ondertussen niets strafrechtelijks verweten omdat “er geen aanwijzingen zijn dat het probleem geïnstitutionaliseerd was”, aldus een woordvoerder van het OM. Toch blijft de instantie tot nader order geschorst.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close