fbpx
BoekenNieuws

Alles voor de veiligheid – Boeken

Wat vaak wordt beweerd, wordt in Crash: Vliegtuigongelukken en hoe u ze overleeft van Eric Vrijsen bevestigd: vliegen is heel erg veilig. Volgens Vrijsen, die voor Elsevier sinds 1992 talloze stukken over vliegveiligheid schreef, is de kans dat een vliegtuig crasht vele malen kleiner dan één procent. En als het dan toch misgaat, blijkt een crash negen van de tien keer het gevolg van menselijk falen, of op zijn minst van een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden. Dit is niet zomaar uit de lucht gegrepen: voor de stukken die in Crash zijn opgenomen, heeft Vrijsen met talloze specialisten gesproken, de voortgang van onderzoekscommissies naar crashes op de voet gevolgd, en de vinger aan de pols gehouden bij de formulering van nieuw veiligheidsbeleid.

Toch rijst de vraag of wij ons veiliger moeten voelen in de wetenschap dat een crash soms dus niet meer dan gewoon een foutje was. Waarschijnlijk wel. De kans op vliegtuigongelukken is statistisch al erg klein, en de kans op een herhaling van dezelfde opeenstapeling van toevalligheden is – waarschijnlijk – nog kleiner. Natuurlijk zijn er altijd nieuwe combinaties mogelijk of geheel unieke storingen die voor grote problemen kunnen zorgen. Toch mag je aannemen dat van elke fout en elke crash geleerd wordt zoals Vrijsen ook uitvoerig beschrijft in Crash.

Degenen die bij het lezen van Crash blijven twijfelen over de statistiek en de veiligheid, moeten zeker het laatste hoofdstuk niet overslaan. Hierin geeft Vrijsen tips voor wat je kunt doen om je overlevingskansen zoveel mogelijk te vergroten – mocht het tóch nog misgaan.

 

[bol_product_links block_id=”bol_55c999b2596d7_selected-products” products=”1001004010383956″ name=”Crash” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

Elke dinsdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button