fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

Dronken piloot krijgt half jaar cel

Op 8 augustus werd de bijna voltallige crew van airBaltic opgepakt wegens teveel drank op. De chartervlucht ging van Oslo naar Kreta. Drie van de vier hebben maandag een straf te horen gekregen van de rechter, meldt het Noorse VG News.

De co-piloot bleek het meeste gedronken te hebben. Hij had een promillage van 1,35, zeven keer meer dan toegestaan. De rechter heeft hem een half jaar gevangenisstraf gegeven. De rechter was kritisch tijdens de uitspraak. De piloot was onachtzaam over de levens van zoveel mensen. Bovendien wist hij dat zijn collega ook gedronken had, dus hij zou beter moeten weten.

De 50-jarige captain heeft niet bekend en moet 17 september voorkomen. In Noorwegen hoor je versneld je straf als je bekend. De alcoholtest wees uit dat hij twee keer de limiet in zijn bloed had.

Ook twee cabin crew leden hadden teveel alcohol op. Een 25-jarige stewardess (0,55 promille) kreeg 45 dagen cel, omdat ze grotendeels bekende. De andere (0,91 promille) zegt wel tot 03:30 uur in de bar te zijn geweest, maar niet meer te weten hoeveel ze gedronken had. Zij krijgt 60 dagen cel. De co-piloot bekende dat de crew samen twee flessen whiskey en wat bier gedronken hebben en begonnen met drinken vanaf circa 20:00 uur. De vier anderen hebben volgens de politie tot 4,5 uur voor de vlucht gedronken. Op een beveiligingsvideo is te zien dat de co-piloot om 01:49 uur nog een biertje koopt. De werkdag begon om 05:00 uur. Volgens de Noorse wet mag er acht uur voor een vlucht niet gedronken worden en het maximale promillage is 0,2.

Eén flight attendant was overigens wel nuchter.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button