fbpx
Onderwerpen

Vliegshow op uniek vliegveld voor-een-dag in Ede

Wings_freedom_Ede)vliegshow_Airshow

Op zaterdag 22 augustus vindt onder de naam “Wings of Freedom” een vliegshow plaats in Ede. Op het speciaal hiervoor aangelegde vliegveld voor één dag aan de Kade in Ede, starten en landen hier tientallen bijzondere vliegtuigen terwijl op de grond een militair vliegkamp uit de tweede Wereldoorlog is nagebootst, compleet met tanks en andere oude militaire voertuigen.

De organisatie is in handen van de stichting JHMA (Jan Hilgers Memorial Airshow) welke 5 jaar geleden een prachtige herdenkingsvliegshow organiseerde naar aanleiding van het feit dat Jan Hilgers in Ede, 100 jaar geleden als eerste Nederlander met een gemotoriseerd vliegtuig boven Ede vloog. Deze show trok toen ruim 42.000 bezoekers.

Bezoekers van “Wings of Freedom” kunnen vanaf 09.00 uur kijken naar oude Harley Davidsons motoren, legerauto’s van Keep Them Roling en opgestelde vliegtuigen. Tevens is er veel voor de kinderen te zien en te beleven. Er zijn verschillende activiteiten in oude legertenten op het, waaronder een tweede wereldoorlog hospitaal. Door samenwerking met de Koninklijke Land- en Luchtmacht is het mogelijk geworden om echte legertanks van dichtbij te bekijken.

Burgemeester van Ede, Cees van der Knaap, reikt om 12.00 uur draaginsignes aan Edese veteranen uit vanwege hun uitzending voor de Verenigde Naties. In 1988 werd de Nobelprijs van de Vrede toegekend aan alle internationale VN-militairen die, waar ook ter wereld, dienden tijdens vredesmissies van 1956 tot 10 december 1988. Nederland heeft besloten om de deze militairen te eren middels een draaginsigne.

De officiële opening van de vliegshow vindt plaats om 12.50 uur in het bijzijn van Martinair oprichter Martin Schröder, de bekende Nederlandse astronaut André Kuipers, oud-MIVD directeur Pieter Cobelens en de burgemeester van Ede Cees van der Knaap.

De showpresentatie van de dag ligt in de handen van Leo van der Goot (radiopresentator en media- adviseur) en Jan Cocheret de la Morinière (verkeersvlieger).
Het vliegweer deze dag wordt verzorgd door William Huizinga, weerpresentator bij RTL4.

Te zien zijn de volgende toestellen:
• 2 Tiger Moths en Boeing Stearman Aerobatic Glider
• Apache Demo Team
• Antonov 2
• B-25 Mitchel
• Cessna O2
• De Havilland Chipmunk
• Dutch Thunder Yaks
• Fokker Four (Fokker S-11)
• Harvard
• Mustang
• Piper Super Cub
• Pitts Special
• Red Sensation (F22 Stelio Frati)
• Staggerwing
• Super Marine Spitfire

©Persbericht Wings of Freedom

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button