fbpx
MilitairNieuwsOnderwerpen

VS stuurt F-22’s ter verdediging Europese luchtruim

F-22A

De Verenigde Staten gaan F-22 straaljagers naar Europa sturen om de oostelijke NAVO staten te helpen. Het is onderdeel van een groter plan voor Oost-Europa na de ingrepen van Rusland in Oekraïne. De Amerikaanse staatssecretaris voor de Luchtmacht, Deborah James, maakte dit maandag bekend.

Het is onduidelijk hoeveel F-22’s er naar Europa gaan en waar ze gestationeerd gaan worden. Het is voor het eerst dat dergelijke type straaljagers voor militaire doeleinden in Europa zijn. De inzet wordt als een krachtig signaal gezien. James zegt er zelf over: “Russia’s military activity in the Ukraine continues to be of great concern to us and to our European allies. For the Air Force, an F-22 deployment is certainly on the strong side of the coin.”

Er wordt ook van de gelegenheid gebruik gemaakt de piloten verder te trainen. Het Europese landschap is nieuw voor ze en zal getraind worden met Eurofighter en andere geavanceerde toestellen. Mocht het tot een conflict komen dan zijn de piloten ook al aan de Oost-Europese bases gewend.

De F-22 Raptor is een tweemotorig toestel met één piloot ontwikkeld door Lockheed Martin in samenwerking met Boeing. Het is ontworpen als een superieur toestel bij luchtgevechten. Maar hij kan ook gebruikt worden voor grondaanvallen en elektronische oorlogsvoering. De US Air Force is de enige gebruiker van het toestel. |Lockheed is verboden ze aan het buitenland te verkopen. Er vliegen een kleine 200 van deze toestellen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button