fbpx
MilitairOnderwerpenVliegtuigen

MAKS Airshow: tegenvallende verkopen

T-50
T-50

Donderdag was de laatste zaken-dag voor de Russische MAKS Airshow.

Op de tweejaarlijkse airshow in de buurt van Moskou stonden 600 Russische en 150 internationale bedrijven. In 2013 stonden er nog 1.000 bedrijven. Volgens het Kremlin waren de hoogste bezoekers de koningen van Saudi-Arabië en Jordanië, de Egyptische president en militaire delegaties uit China en Iran.

Militair

De grootste militaire order is voor het Russische conglomeraat UAC. Dit staatsbedrijf heeft het grootste deel van Russische luchtvaart onder zijn hoede. Het ministerie van Defensie bestelt nog eens 48 van de nieuwe Su-35 gevechtsvliegtuigen. Het is een herhaling van de order in 2009 toen er ook 48 werden besteld. Dit jaar moeten de leveringen van die eerste bestelling voltooid zijn. De Su-35 is Ruslands meest geavanceerde gevechtsvliegtuig in productie. De order wordt geschat op € 1,4 miljard.

MAKS_Static_2015

MAKS zou ook een platform moeten zijn voor nieuwe bestellingen uit onder meer China, India, Iran, Egypte, Saudi Arabië en Jordanië. Bestellingen uit die landen bleven echter uit. Ook de verwachte deal uit Iran voor de S-300 raketsystemen werd niet aangekondigd.

MiG kondigde aan in 2016 met het Russische ministerie van Defensie in 2016 een contract te tekenen voor de nieuwe MiG-35. Wit-Rusland bestelde vijf Yak-130 trainingstoestellen en luchtverdedigingssystemen.

Civiel

Door de ineenstorting van de roebel werden er weinig buitenlandse deals gesloten. In 2013 waren er nog voor een kleine € 20 miljard aan bestellingen. Dit jaar waren er weinig grote maatschappijen of andere klanten. Ook conglomeraat UAC heeft te maken met de opgelegde sancties, waardoor klanten geen geld op de internationale markt kunnen lenen. Rusland verstrekt nu leningen zodat UAC nog Sukhoi Superjets kan verkopen. Het staats leasebedrijf kocht 32 SSJ-100’s.

Airbus was als enige buitenlandse firma met een groot toestel aanwezig. De A350 is te bekijken op MAKS.

Up in the Sky komt na het weekend met een fotoverslag van de MAKS airshow.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button