fbpx
OnderwerpenVliegvelden

Nieuw vliegveld Nepal met hulp India

Kathmandu_Landingsbaan_KTM

Nepal wil een tweede internationaal vliegveld om Tribhuvan International Airport in Kathmandu te ontlasten. India gaat nu helpen, meldt de Indiaase krant Busness Standard.

India gaat een lening verstrekken voor het $ 650 miljoen kostende nieuwe vliegveld. Daarnaast komt een tweede lening voor een snelweg die de hoofdstad met het vliegveld verbindt. Het vliegveld in de buurt van Nijgadh moet 15 miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen en groot genoeg zijn voor de A380.

De snelweg wordt duurder dan het vliegveld zelf: $ 1,12 miljard en wordt 76 kilometer lang. Het nieuwe vliegveld moet voor 100.000 banen zorgen en een hub voor 27 routes worden. De eerste afspraken zijn al op 25 juni gemaakt tijdens de wederopbouwconferentie na de aardbevingen.

Tribhuvan airport is al langer overbelast, maar tijdens de nasleep van de bevingen was het nog erger. De baan heeft al lang geen groot onderhoud gehad en kan daarom niet de zwaarste toestellen aan. Ook zijn er te weinig opstelplaatsen. Het vliegveld kan niet verder uitbreiden omdat het midden in de stad ligt. Het vliegveld is de enige goede verbinding met andere landen. Nepal ligt hoog in de bergen waardoor de wegen er naartoe moeilijk begaanbaar zijn. Overigens is het land wel over de weg te bereiken zoals Annette Akkerman in haar reisverhaal beeldend beschrijft.

Op Tribhuvan Airport vlogen in 2014 25 internationale en negentien lokale maatschappijen die in totaal ruim 4,5 miljoen passagiers vervoerden. Er waren een kleine 100.000 vliegbewegingen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button