fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

Air France dreigt piloten 10% long-haul te schrappen

De pilotenvakbonden zeggen tegen persbureau AFP dat Air France dreigt 10% van de long-haul vluchten te schrappen als er niet snel een akkoord komt.

Met de inkrimping zijn gedwongen ontslagen niet ondenkbaar. Beide partijen zijn sinds 2010 in overleg over het Transform 2015 programma. Met alle andere vakbonden is een overeenkomst bereikt, behalve met de piloten. Inmiddels is Air France met de volgende reorganisatie begonnen, Perform 2020.

Air France heeft niet gespecificeerd hoeveel vliegtuigen eruit zouden gaan als de plannen doorgaan, bij uitblijven van een akkoord. Er wordt uitgegaan dat er tussen de 9 en 14% van de routes verdwijnen. Doorgaans zijn voor long-haul routes meer dan één toestel nodig. Voor elk vliegtuig zijn er ongeveer 350 banen, zegt een vakbondsleider.

Terwijl veel andere maatschappij winst draaien door lagere brandstofprijzen blijft Air France-KLM in de rode cijfers. Het eerste halfjaar 3% meer dan het jaar ervoor, in totaal € 638 miljoen. Vorig jaar hebben de Franse piloten de maatschappij twee weken lamgelegd om de uitbreiding van Transavia tegen te gaan.

Naast de onderhandelingen over ‘Transform 2015’ zijn er ook onderhandelingen over een nieuwe CAO gaande in het kader van het volgende besparingsplan, Perform 2020. ‘Transfer 2015’ bleek niet voldoende om de maatschappij winstgevend te krijgen, er wordt al vier jaar achtereen verlies geleden. De punten die nog besproken moeten worden gaan onder andere over het werken in de nachtelijke uren, vergoedingen voor de crew en de welke kant het met de lonen opgaat.

In september zou er een deal moeten zijn met de machtige pilotenvakbond. Air France-KLM oefent veel druk uit om de salarissen (tot ruim twee ton per piloot) naar beneden te krijgen. Als er geen consessies worden gedaan door de vakbond dan rest AF-KLM niets anders dan zwaar te gaan saneren en veel routes op te gaan geven, aldus de maatschappij in juli. De komende jaren zullen er dan geen nieuwe piloten worden aagenomen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button