fbpx
MilitairOnderwerpen

Nieuwe bommenwerper VS uitgebreid getest

© jabberwock / Flickr
© jabberwock / Flickr

De nieuwe bommenwerper van de US Air Force die de B-1 en B52 moet gaan vervangen, wordt ‘onzichtbaarder’ dan de B2 en zal uitgebreid getest worden. Dit meldt Reuters.

Zowel Northrop Grumman, de maker van de B2, als een combinatie van Boeing en Lockheed Martin zijn in de race om een nieuw toestel te bouwen.
Deborah Lee James, de hoogste baas van de luchtmacht, wilde nog niet zeggen wanneer er een keuze gemaakt wordt tussen beide opties.

Een woordvoerder van de luchmacht zei wel dat beide ontwerpen met nieuwe wapens kunnen worden uitgerust en op afstand bestuurbaar zijn. Ook zouden de toestellen al diverse duurtesten en windtunneltesten ondergaan hebben. Geen van beide heeft al gevlogen. Meer details zijn niet bekend.

Hele klus
Volgens een analist bij het Lexington Institute, een denktank die zich ook bezig houdt met veiligheid, wordt het voor de bouwers nog een klus om de nieuwe motoren en ander wapentuig in het stealth vliegtuig te krijgen. De Air Force probeert wel zoveel mogelijk bestaande technologie mee te nemen. De woordvoerder van de luchtmacht zegt dat beide toestellen heel verschillend zijn, zowel qua motoren, wapentuig als andere systemen.

21 toestellen
De bouwer die het contract krijgt, mag in eerste instantie 21 toestellen produceren. Wanneer dat zal zijn, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Bronnen rond het proces melden aan Reuters dat er vermoedelijk tussen eind september en half oktober een besluit valt.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator m√©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button