fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

“Hervormingen KLM uitgesteld door blokkade piloten”

KLM_Boeing_737_PH-BGK_Cockpit_Dobbelstenen_Schiphol-1961

De ledenraad van pilotenvakbond VNV kon het vrijdag niet eens worden over het principe-akkoord gesloten met KLM. Hierdoor dreigen de hervormingen bij de maatschappij uitgesteld te worden.

Op 8 juli sloot het bestuur van VNV met KLM een “Historisch akkoord“, volgens het persbericht. De leden konden zich er vrijdag echter niet in vinden op de ledenraadpleging en stelden de stemming uit. Een nieuwe datum is nog niet bepaald. Volgens de Telegraaf stelt KLM topman Pieter Elbers de hervormingen voor een KLM Nieuwe Stijl nu uit. De instemming van de machtige pilotenvakbond is essentieel voor het slagen van de plannen. Vorig jaar hebben de Franse collega’s laten zien dat ze Air France twee weken lam kunnen leggen met grote verliezen tot gevolg.

De besparingen die KLM weer winstgevend moeten maken worden nu voorlopig uitgesteld. Ook in Frankrijk liggen de piloten dwars om besparingen door te voeren. In beide landen zijn er wel akkoorden met alle andere bonden gesloten.

Akkoord

Er is de afgelopen maanden lang en intensief onderhandeld door KLM en VNV. Na het sluiten van het principe-akkoord waren beide partijen zeer tevreden. KLM heeft het over een “grote bijdrage aan de Air France KLM-doelstellingen uit het ‘Perform 2020’-programma.” VNV-President Steven Verhagen spreekt van een ‘inlever-CAO’, waarmee flink bespaard kan worden. De term ‘inlever-CAO’ legt hij als iets positiefs uit. “Het bedrijfsbelang van KLM en de doelstellingen om dit te halen maakten dat wij zelfs meer besparingen hebben gevonden dan gevraagd. Het resultaat is een uniek pakket aan maatregelen in deze historische ‘cao voor minder.’”

Lees ook: 30% salarissen KLM gaat naar piloten (8% werknemers)

Resultaat
De voorgestelde maatregelen bestaan onder andere uit het behalen van een gecombineerde typerating, een gelijkblijvend loon voor de komende drie jaar en een verhoging van de pensioenleeftijd van 56 naar 58 jaar. Ook worden vakantiedagen omgezet naar werkdagen.

Eén piloot, twee toestellen
Met de typeratings voor twee verschillende toestellen halen zijn piloten straks flexibeler in te zetten. Nu vliegt een piloot op één vliegtuigtype. In de toekomst kan hij heen op een B777 vliegen en terug op een B787. De nieuwe toestellen bieden de mogelijkheid in enkele dagen een gecombineerde typerating te halen. KLM heeft geen primeur: vliegers bij concurrent ArkeFly vliegen ook op twee types.

Aandelen
De CAO-afspraken gelden voor drie jaar, waardoor er volgens Verhagen meer rust ontstaat. “Wij zijn liever aan het werk in de lucht dan dat we onderhandelen op de grond”, stelde hij in juli. Als tegenprestatie voor de ‘concessies’, het inleveren van vakantiedagen en het gelijkblijvende loon, krijgt de vakbond toegang tot de aandelen van moederbedrijf Air France-KLM en vermoedelijk ook een plaats in de raad van commissarissen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button