fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

Moslim stewardess op non-actief na niet serveren alcohol

Embraer_145_United_Expressjet

Het Amerikaanse ExpressJet heeft een cabin attendant op non-actief gesteld nadat ze geen alcohol wilde serveren aan passagiers, melden verschillende Amerikaanse media.

In een poging haar baan terug te krijgen heeft Charee Stanley een klacht bij de commissie gelijke behandeling ingediend en een advocaat in de arm genomen. Ze wil haar baan terug zonder alcohol te hoeven serveren, vanwege religieuze redenen. Voordat ze op non-actief werd gezet voerde ze haar werk -zonder alcohol te serveren- naar behoren uit, zo stelt ze.

Stanley, 40 jaar, werkt drie jaar bij ExpressJet. Twee jaar geleden heeft ze zich tot de islam bekeerd. Stanley vertelt dat ze er dit jaar achter is gekomen dat ze van haar geloof niet alleen geen alcohol mag drinken, maar het ook niet mag serveren. Op 1 juni heeft ze dit aangegeven bij haar direct leidinggevende. Die gaf aan dat de cabine attendant zelf met een oplossing moest komen. Daarop heeft Stanley steeds met een collega afgesproken dat de collega het alcoholische drankje zou serveren. Volgens de flight attendant tot ieders tevredenheid, inclusief de maatschappij.

ExpressJet vliegt met kleine regionale toestellen voor Delta, American en United. In de kleine toestellen zijn altijd twee cabinepersoneelsleden aanwezig. De advocaat zegt: “We know that this arrangement has worked beautifully and without incident and that it hasn’t caused any undue burden on the airline. After all, it was the suggestion of the airline.”

Het systeem werkte goed totdat een collega op 2 augustus een klacht indiende. In de klacht staat dat Stanley haar werk niet voldoende uitoefent, dat ze een hoofddoek draagt en een boek met “buitenlandse geschriften” heeft. Op 25 augustus heeft ExpressJet een brief naar Stanley gestuurd waarin staat dat de afspraak om wegens religieuze redenen geen alcohol te serveren werd ingetrokken en dat ze op non-actief werd gesteld.

ExpressJet betaalt haar ‘verlof’ en zegt dat ze over een jaar haar baan kwijt is. Stanley eist nu met behulp van haar advocaat dat ze weer aan het werk kan en dat de afspraak over de alcohol weer van kracht wordt. “What this case comes down to is no one should have to choose between their career and religion and it’s incumbent upon employers to provide a safe environment where employees can feel they can practice their religion freely.”

ExpressJet wil niet reageren op de zaak: “At ExpressJet, we embrace and respect the values of all of our team members. We are an equal opportunity employer with a long history of diversity in our workforce. As Ms. Stanley is an employee, we are not able to comment on her personnel matters.”

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button