fbpx
NieuwsOpmerkelijk

Slechtste airline van het jaar is….

….Drum roll….

Air Koryo uit Noord-Korea.

©Yaoleilei
©Yaoleilei

Uit een lijst opgesteld door SkyTrax blijkt dat Air Koryo het het slechts doet als gekeken wordt naar efficiëntie van de toestellen, klantenservice, kwaliteit van het eten. De maatschappij scoort niet alleen het allerslechtst op de lijst, het is ook de enige maatschappij die slechts één ster kreeg.

Air Koryo vliegt op veertien vliegvelden in zes landen. Vooral de leeftijd van de vliegtuigen kostte de maatschappij punten. De meeste toestellen komen nog uit de zestiger jaren. Ook de service voor de passagiers is slecht. In totaal hebben 19 miljoen mensen gestemd.

Beste

De beste maatschappij is Qatar Airways geworden. Verder staan in de top 5 Singapore Airlines, Cathay, Turkish en Emirates. KLM staat op plek 28.

Leukste

Volgens Air Koryo gebruikers is de maatschappij ook één van de leukste om mee te vliegen, door de vele eigenaardigheden. Als je de geen-foto regel negeert komt de stewardess eigenhandig de opnames wissen. En als je een krant met een foto van Kim Jung-un verkreukelt krijg je een strenge preek. De SkyTrax cijfers zijn vooral op de service gebaseerd, niet zozeer op veiligheid. Ryanair heeft bijvoorbeeld 2 sterren, terwijl dat toch een veilige maatschappij is.

Woordvoerder van een Chinees reisbureau zegt: “It’s not Emirates”, maar de SkyTrax-cijfers zijn vertekend. De cabine crew spreekt vaak slecht Engels, de maaltijd “gaan geen awards winnen” en de ventilatiesystemen druppelen vaak condens op de passagiers. Het in-flight entertainment systeem in de oude vliegtuigen bestaat uit centrale ‘drop-down’ schermen (tot kort geleden ook in Transavia toestellen) met daarop Noord-Koreaanse cartoons en patriottische odes aan de leider van het land.

Air Koryo vliegt internationaal met recente Tupolev Tu-208’s uit 2008. Verder worden veel vluchten door An-148’s verzorgd. “Misschien niet zo comfortabel als Boeing en Airbussen, maar niet per se onveilig”, aldus de woordvoerder. Het laatste dodelijke ongeluk was in 1983

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button