fbpx
BoekenNieuws

MH17-onderzoek gegijzeld door politiek gekonkel

In MH17: de Doofpotdeal presenteert Joost Niemöller een tussenbalans van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met het Maleisische toestel waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Hierbij focust hij op twee verschillende aspecten die wat hem betreft objectieve waarheidsvinding in de weg staan: ten eerste de verschillende tunnelvisies waar de betrokken partijen door gehinderd worden; ten tweede de enigszins dubieuze deals die Nederland als onderzoeksleider met andere belanghebbenden heeft gesloten en vrij onderzoek al meermaals belemmerd zouden hebben.

Het boek is in 2014 uitgegeven dus over de urgentie ervan valt te twisten, al zijn er sindsdien niet heel veel meer feiten onomstotelijk vast komen te staan. De hoop onder nabestaanden in het bijzonder en Nederlanders en burgers van andere betrokken landen in het algemeen is dat de presentatie van het Eindrapport over het onderzoek naar de ramp met MH17 op 13 oktober eindelijk meer duidelijkheid zal geven, maar dit valt nog te bezien. Wie MH17: de Doofpotdeal leest zal namelijk versteld staan van de onmacht die in de dagen en weken na de ramp overheerste. Toegang tot de crashsite was gering en de Nederlandse overheid, die zich de rol van onderzoeksleider al snel toegeëigend had, heeft hier weinig invloed op kunnen uitoefenen noch heeft het volgens Niemöller veel moeite gedaan voor meer deskundige voeten aan de grond.

We komen in dit boek dus nog niet te weten of het een gruwelijk ongeluk was of dat er opzet in het spel was. Of vlucht MH17 vanaf de grond is neergehaald door een Buk-raket of vanuit de lucht door een straaljager. Of de pro-Russische separatisten erachter zitten, al dan niet met hulp van de Russen, de Oekraïeners of nog weer een heel andere partij. Toch is het boek nog zeker interessant. Het laat namelijk zeer gedetailleerd zien welke krachten het verloop van onderzoek naar een ramp van deze omvang bepalen, en hoeveel verschillende en vaak tegenstrijdige belangen er spelen. Het is de vraag of we ooit meer zullen weten dan we nu doen, maar wie Niemöller leest zal in ieder geval de machinaties van het grote wespennest dat is ontstaan na de ramp beter begrijpen.

[bol_product_links block_id=”bol_55eadd52e3684_selected-products” products=”9200000034767577″ name=”MH17 de doofpotdeal” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Boekrecensies

Elke dinsdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button