fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

Overleg piloten vandaag: “zelfstandigheid KLM in gevaar”

KLM_Embraer_Piloot_piloten_E-190_2

Het zelfstandig voortbestaan van KLM hangt aan een zijden draad als piloten en KLM niet snel tot een akkoord komen, dat meldt de Telegraaf vandaag.

Zowel vakbond VNV als het KLM bestuur bevestigt dit tegen de krant. Afgelopen vrijdag is het CAO-akkoord geblokkeerd door de vakbondsleden. VNV waarschuwt vandaag de achterban dat het vandaag een cruciale dag is. De piloten komen weer bijeen over de kwestie.

KLM moet de interne zaken op orde hebben en besparen op de kosten. Als dit niet gebeurt of te lang op zich laat wachten kan de maatschappij de autonomie kwijtraken, ondanks eerdere toezeggingen. “KLM heeft alleen recht van spreken in Parijs als we in Nederland sterk en gezond zijn”, aldus VNV in de Telegraaf. “Als het akkoord vandaag wordt weggestemd kan dat ernstige consequenties hebben.”

Ondermeer de groeimogelijkheden en slagkracht van KLM staan dan onder druk, vreest het bestuur van KLM. De maatschappij wil een slanker KLM in 2016 hebben vormgegeven. Pas dan kan de Nederlandse maatschappij de Franse broer ook aan. Tevens is een hervormd KLM interessant voor een andere partij en kan KLM loskomen van Air France, aldus de krant.

Het bestuur van de vakbond heeft met KLM een ‘inleverakkoord’ gesloten zoals ze dat zelf noemen. De salarissen worden drie jaar bevroren en de pensioenleeftijd gaat van 56 naar 58. Vooral dat laatste is voor veel leden een probleem. Bij KLM zijn ongeveer 2.700 vliegers.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button