fbpx
AirlinesOnderwerpen

VNV krijgt belang in AF-KL

KLM_Embraer_Piloot_piloten_E-190_2Pilotenvakbond VNV krijgt een belang van mogelijk 4,5 procent in Air France-KLM. Dit is één van de concessies die KLM doet nadat de piloten gisteravond laat akkoord gingen met de nieuwe CAO.

Door het belang onder te brengen in een stichting krijgen de piloten recht op een zetel in de raad van commissarissen. De Franse piloten hebben al een zetel. Met de zetel in de rvc kunnen de piloten invloed uitoefenen en wordt ‘een beetje inbreng Nederlandse veiliggesteld’, stelt VNV-president Steven Verhagen tegenover het ANP. De raad van commissarissen beslist over bijvoorbeeld investeringen in de vloot, overnames of de verkoop van bedrijfsonderdelen

Air France

Waar bij KLM gisteren een akkoord bereikt werd, lijkt dat bij Air France nog ver weg. Air France-topman Frédéric Gagey zei vorige week nog hard te zullen ingrijpen als de Franse piloten niet instemmen met nieuwe bezuinigingen. Over die bezuinigingen wordt al meer dan een jaar onderhandeld. De VNV wil, nu het zelf een akkoord heeft, bemiddelen in de zoektocht naar een oplossing. De impasse moet beëindigd worden. ”Het lijkt erop dat directie, vliegers en overheid elkaar in gijzeling houden, daar moet een einde aan komen. Nu wij zelf een akkoord hebben gesloten, hebben we ook recht van spreken”, zegt Verhagen.

 

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button