fbpx
AirlinesOnderwerpen

Boeing: Airlines moeten inzetten op vrouwelijke piloten

Vrouw_Captian_piloot_IberiaLuchtvaartmaatschappijen in Aziatisch-Pacifische regio zouden hun focus meer moeten richten op het trainen en aannemen van vrouwelijke piloten, aldus Boeing Flight Services vice president Sherry Carbary. Dit met het oog op de 226.000 plaatsen die de komende twintig jaar opgevuld moeten worden.

Van deze 226.000 nieuwe pilotenfuncties die voorspeld worden in de 2015 Boeing Pilot & Technician Outlook, zal een kleine vijf procent binnen de Oceanische regio (inclusief Australië, Nieuw Zeeland en de Pacifische eilanden) vallen, terwijl bijna de helft in China te verwachten valt. Maar zelfs westerse landen hebben nog altijd moeite vrouwelijke piloten aan te trekken. Volgens Carbary is in de Verenigde Staten bijvoorbeeld slechts zes procent van de commerciële piloten vrouw.

Bij maatschappijen in het Midden-Oosten zijn evengoed veelbelovende stappen gezet in het aantrekken van meer vrouwelijke piloten, maar andere delen in Azië blijven achter. Carbary onderkent dat het tijd zal kosten en onderstreept het belang van actieve promotie van banen in de luchtvaart die voor vrouwen beschikbaar zijn.

Zo zal veel van de groei in Azië liggen bij low-cost maatschappijen en short-haul vluchten. En juist dit levert pilotenfuncties op die aantrekkelijk zijn voor vrouwen met een gezin of kinderwens. Vrouwen met kinderen willen doorgaans namelijk niet al te lang van huis zijn, dus er lijkt een grote rol voor hen weggelegd in de markt van kortere vluchten. Ook sponsort Boeing jaarlijks enkele scholarships waarmee vrouwelijke piloten een 737 rating kunnen verkrijgen. Dit zou hun kansen om ergens aangenomen te worden vergroten.

 

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button