fbpx
AirlinesOnderwerpen

Airbridge Cargo weer geïnteresseerd in Martinair

Martinair_Cargo_MD-11_©

De grootste luchttransporteur van de wereld is weer geïnteresseerd in een overname van Martinair Cargo.

Het Russische AirBridge Cargo (ABC) is onderdeel van de Volga-Dnepr groep. Volgens Bloomberg persdienst zegt de directeur verkoop van Volga-Dnepr, Robert van de Weg, dat er hernieuwde interesse in de vrachttak van Air France-KLM is. Vorig jaar ketste de onderhandelingen voor de koop nog af. Volgens Volga trok AF-KLM de stekker uit het overleg.

De netwerken van de twee bedrijven sluiten volgens Van de Weg op elkaar aan. ABC vervoert vooral vracht van en naar China, terwijl Martinair meer naar Afrika en Latijns-Amerika vliegt. De Chinese economie groeit al een tijdje minder hard waardoor ABC ook naar andere markten aan het kijken is. ABC is al een belangrijke hub voor de maatschappij, de toevoeging van Martinair zou prima passen. “The location of Schiphol is of great value to us.” Een anonieme bron zei tegen The Loadster dat KLM niet wil verkopen omdat men niet meer concurrentie wil.

Overigens gaf Van de Weg in juli ook al aan dat ABC nog steeds geïnteresseerd is in Martinair. Eerder heeft hij bij Cargolux en KLM gewerkt. ABC heeft al een Nederlandse tak en een in Nederland gevestigde BV. Volga-Dnepr wil in het bloemen vervoer en in de Latijns-Amerikaanse markt komen. Een deel van de bestelde nieuwe vrachtvliegtuigen zouden naar de Nederlandse dochter kunnen gaan. De dochter moet een van de moeder onafhankelijke maatschappij worden, Abc Netherlands of ABC Europe. Het merk Martinair is volgens Van de Weg nog zeer sterk in cargo-land. Ook de overbodige werknemers van Martinair (waaronder veel piloten) zouden bij ABC aan de slag kunnen. Wellicht is ABC ook geïnteresseerd in de merknaam.

Martinair is het stiefkindje van Air France-KLM. Het draait consequent verlies en de moedermaatschappij is de vrachtdochter flink aan het inkrimpen. Vooral de full-freighters moeten de vloot verlaten. Vracht wordt meer en meer in de ruimen van passagiersvluchten vervoerd. Enige tijd geleden kocht ABC al een B747-400F van Martinair. Eerder toonde Saudia Cargo ook interesse in Martinair, maar de vraagprijs was te hoog.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button