fbpx
BoekenNieuws

Beleef zelf Conijns vliegavontuur!

Joost Conijn – Piloot van  goed en kwaad
Paperback | 208 pag. | € 15,00
ISBN 978-90-234-9377-8

In Piloot van goed en kwaad doet Joost Conijn verslag van zijn vliegreis over Afrika. Waar de allereerste vliegeniers ooit begonnen met ontwikkelen en uitproberen, gaat hij een stap verder: niet alleen heeft hij zijn eigen vliegtuigje gebouwd, ook test hij het duizenden kilometers lang over zee, woestijn, en oerwoud; platteland, stad en rebellengebied. In penibele situaties verlaat hij zich op zijn nuchtere charme, en weet zo bijna iedere keer onaangetast zijn odyssee te hervatten.

In een klein vliegtuig is het belangrijk goed te zitten om vermoeidheid tegen te gaan en waar nodig klappen zoveel mogelijk op te vangen. De stoel, die zes keer het gewicht van de piloot moet kunnen dragen, was dan ook het uitgangspunt voor de bouw van het vliegtuigje: zodra Conijn een stoel had gemaakt waar hij vertrouwen in had, heeft hij de rest van het toestel eromheen gebouwd. Zo pakt hij de rest van de onderneming ook aan. Hoewel ogenschijnlijk niet altijd even goed voorbereid, zorgt Conijn dat hij de meest essentiële zaken onder controle heeft en verder ziet hij wel. Dit levert een avontuur op vol verrassingen, waarbij je als lezer geregeld op het puntje van je stoel zit.

Tegelijkertijd is het boek een ode aan vriendschap, die niet, zoals Conijn bewijst, door landsgrenzen en culturele verschillen belemmerd hoeft te worden. Zelfs het ontbreken van een gemeenschappelijke taal om in te converseren hoeft geen rem te zijn op sociale contacten. Een gedeelde interesse of het simpelweg op hetzelfde moment op dezelfde plek zijn, bleek vaak al genoeg voor bed, bad en brood of een paar uur gezelligheid. Ook assistentie bij het regelen van de meer technische aspecten van zijn reis, zoals landingsrechten en visa verkrijgen of reparaties aan zijn vliegtuig, ontving Conijn bijna overal. Toch zijn er ook enkele penibele situaties geweest. Met name in Oeganda, waar men beweert dat de geest van Idi Amin nog altijd rondwaart, was het spannend hoe lang Conijn vast zou zitten voor het ongeoorloofd binnentreden van het Oegandese territorium. Maar ook, of juist, in deze situaties blijken de kersverse vriendschappen waardevol te zijn en loopt het doorgaans na bijvoorbeeld het betalen van een boete met een sisser af.

Mensen die zelf graag buiten de gebaande paden reizen zullen veel herkennen in Conijns Piloot van goed en kwaad en met een grimlach terugdenken aan hun vergelijkbare ervaringen. Maar ook mensen die zelf liever wat dichter bij huis blijven zullen veel plezier beleven aan dit boekje dat regelmatig leest als een ouderwets jongensboek. Zijn enthousiasme over het avontuur weet Conijn zo over te brengen dat je als lezer zelf af en toe ook bijna stuitert van de adrenaline.

Van uitgeverij De Bezige Bij mag Up in the Sky drie exemplaren van Joost Conijns Piloot van goed en kwaad weggeven. Dus ben je benieuwd naar zijn avonturen? Like ons dan op Facebook en maak kans op één van de boeken!
Wat moet je doen?
1. Like de pagina van Up in the Sky op Facebook.
2. Stuur een mail naar [email protected] met daarin je facebooknaam.
3. Reageer voor vrijdag 18 september 23:59.
4. Alle inzenders horen per mail de uitslag.

 

[bol_product_links block_id=”bol_55f6d643901a3_selected-products” products=”9200000036299657,9200000002308242″ name=”Joost Conijn” sub_id=”Piloot van goed en kwaad” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Boekrecensies

Elke dinsdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button