IncidentenNieuwsOnderwerp

EU wil verplichte flight-tracking na MH370

De EU is plannen aan het maken om vliegtuigen verplicht te volgen gedurende de vlucht.

Na het van de radar en satelliet verdwijnen van De Malaysia Airlines B777 is er al langer een roep om een dergelijk systeem. In 2009 beveelde de Franse Onderzoeksraad BEA naar aanleiding van het ongeval met de Air France A330 al een dergelijk systeem aan, maar dat is er nooit doorgekomen. Naar AF443 is lang gezocht, het toestel is op de bodem van de Atlantische Oceaan gevonden. Met MH370 is er een nieuw incident om de oude aanbeveling van de BEA nieuw leven in te blazen.

EU

De EU wil vanaf 2018 voor nieuwe toestellen verplicht stellen een tracking systeem aan boord te hebben dat ervoor zorgt dat het toestel van start tot landing gevolgd kan worden. De EU specificeert echter niet met welke interval het systeem zich aan moet melden bij de satelliet.

Ook de luchtvaartafdeling van de VN, ICAO, wil een dergelijk systeem. ICAO stelt een deadline van november 2016 voor de invoering. ICAO gaat uit van een interval van vijftien minuten boven afgelegen gebieden en oceanen.

De lidstaten van de EU hebben in juli al getekend voor wetgeving die het systeem verplicht stellen. Het Europees parlement heeft tot 27 oktober om te reageren. Daarna wordt de wetgeving ingevoerd en hebben maatschappijen drie jaar om de systemen te installeren. In reeds bestaande toestellen hoeft het systeem niet achteraf in gebouwd te worden.

Twee EU officials zeggen tegen Reuters dat EASA het technische plan gaat maken. Deze bronnen vertellen dat de organisatie naar een interval van drie minuten wil. De EU probeert ICAO te bewegen van de vijftien minuten interval af te stappen.

MH370 Tracking

Vlucht MH370 verdween van de radar toen de transponder op de grens van Maleisië en Vietnam ineens niet meer werkte. De transponder is vanuit de cockpit uit te zetten. Dit is met een simpele handeling te doen en gebeurt dagelijks nadat een toestel geland is. Enige tijd later viel ook het ACARS uit. Dit is een systeem dat elk uur een soort scan van de vitale vliegtuigfuncties doorstuurt naar onder andere Boeing en Rolls Royce. ACARS bleef overigens wel gedeeltelijk aanstaan, er werd contact gemaakt met de satelliet maar geen gegevens verzonden. Aan de hand van deze data is het zoekgebied in de Indische Oceaan bepaald. Het versturen van de gegevens is ook vanuit de cockpit uit te zetten. Het is ingewikkelder dan de transponder uitzetten, maar zeker niet onmogelijk. Het aanmelden van ACARS bij de satelliet is niet vanuit de cockpit uit te zetten. Aangenomen wordt dat de transponder en ACARS bewust uitgezet zijn, door de piloten of door kapers.

Weerstand

Lang wilden maatschappij een tracking systeem niet installeren, vooral vanwege de kosten. Naast het eenmalig inbouwen en onderhouden van de hardware is ook een satelliet verbinding nodig. Inmarsat heeft na MH370 aangeboden de verbinding voor de locatievoorziening gratis te maken. Piloten zijn vaak ook tegen een systeem dat zij vanuit de cockpit niet uit kunnen zetten. Als een dergelijk systeem zorgt voor kortsluiting kan niemand iets doen, zo is het argument.

Meer Nieuws

Al ons nieuws over de verdwenen 777 en de feiten op een rij in ons dossier MH370.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/