fbpx
BoekenNieuws

De enige overlevende van een vliegramp

In De overlevende vertelt de Franse Bahia Bakari haar verhaal als enige overlevende van Yemenia vlucht 626. Op 30 juni 2009 stortte zij met 152 andere inzittenden van de Airbus A310-300 neer in zee, en werd na negen uur als enige levend uit het water gehaald.

De overlevende bevat geen reconstructie van de ramp en ook de mogelijke oorzaak wordt niet vermeld. Het enige wat Bahia over het neerstorten nog kan vertellen is het uitbreken van een kortdurende chaos, waarin het vliegtuig hevig op en neer schudde, de lampen uitgingen en er een soort elektrische schok door haar benen ging. Op dat moment werd alles donker en stil en het eerstvolgende wat ze zich weer kan herinneren is dat ze in haar eentje op een stuk vliegtuig midden in een woeste zee heen en weer geslingerd wordt. Mensen om zich heen ziet ze niet, en omdat ze door de duisternis en de hoge golven ook geen andere wrakstukken kan ontwaren, gaat ze ervan uit dat ze te hard tegen haar raampje heeft geleund in haar poging zoveel mogelijk te zien en als enige uit het vliegtuig is gevallen. De rest van de passagiers is inmiddels veilig geland, zo denkt zij, en haar moeder zal boos op haar zijn vanwege haar onvoorzichtigheid, maar vooral bezorgd en druk doende haar dochter terug te vinden.

Negen lange en koude uren heeft Bahia zich hiermee aan het wrakstuk vast kunnen klampen. Hoewel alles haar op den duur zeer deed en ze bovendien onderkoeld raakte, hield ook de gedachte aan haar thuisgebleven zusje, broertjes en vader haar voldoende bij bewustzijn om niet weg te glijden. Op een kwartier vliegen van het geboorteland van haar ouders en het weerzien van familie op de Comoren, is er een eind gekomen aan haar leven zoals zij dat daarvoor kende. Nog even na haar redding heeft zij in de veronderstelling verkeerd dat zij haar moeder snel weer zou zien, maar niet lang daarna werd het haar duidelijk dat niet alleen zij, maar iedereen aan boord van het vliegtuig uit de lucht was gevallen en dat haar moeder waarschijnlijk nooit teruggevonden zou worden. Hoe zij, haar vader, en haar broertjes en zusje hier vervolgens mee omgaan is ontroerend en stemt tot nadenken.

 

[bol_product_links block_id=”bol_55eda5eecd0da_selected-products” products=”1001004008503903″ name=”De overlevende” sub_id=”Bahia Bakari” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Boekrecensies

Elke dinsdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button