fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

VS en Cuba willen praten over opstarten lijnvluchten

De Verenigde Staten en Cuba gaan praten over lijndiensten van Amerikaanse maatschappijen naar het eiland.

Op 28 en 29 september zullen delegaties van beide landen in Havana samenkomen om de verhoudingen tussen de landen verder te normaliseren. Diplomatieke relaties werden eerder dit jaar hersteld. Beide landen willen nu een akkoord sluiten over het toelaten van VS lijndiensten naar Cuba.

AeroCarribean_ATR42_Havana_Cuba

Een onderdeel van de gesprekken is de veiligheidssituatie van de Cubaanse luchtvaart. De Amerikaanse Transport Administration moet de situatie beoordelen. Cuba werkt al mee wat betreft chartervluchten naar het eiland. Ook voordat de banden werden aangehaald gingen deze vluchten al naar Cuba. Onder andere American en JetBlue hebben interesse in lijnvluchten.

Ook wordt gesproken over codeshares voor de Cubaanse maatschappij Cubana op vluchten van de Amerikaanse maatschappijen. Het ligt niet voor de hand dat Cubana snel naar de VS zal vliegen. De vloot is sterk verouderd en sommige Amerikanen claimen nog steeds dat vliegtuigen destijds geconfisqueerd zijn door Cuba. Ze willen compensatie voor wat zij het stelen van hun eigendom noemen.

Vrijdag maakte de VS bekend dat regels versoepeld worden zodat enkele Amerikaanse bedrijven kantoren op Cuba kunnen beginnen. Obama wil de luchtvaartdeal er doorheen hebben voordat het congres over het gehele embargo gaat stemmen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button