fbpx
Opmerkelijk

ICON A5, ‘de Tesla’ onder de vliegtuigen

De ICON A5, een nieuw sportvliegtuigje, wordt omschreven als ‘de tesla onder de vliegtuigen’. Het toestel heeft amfibie-eigenschappen en kan zowel op het water als op het land landen. Met het toestel wil ontwikkelaar Icon de luchtvaart bereikbaarder maken.

De ICON A5 wordt in de markt gezet als sportvliegtuig  en is volgens Icon al te besturen na twintig trainingsuren.
Het toestel vliegt op gas en is gemaakt van de composiet carbon fiber.
Mede daaraan dankt het toestel de omschrijving ‘Tesla onder de vliegtuigen’. De A5, die vijfhonderd kilo weegt, heeft een bereik van 725 kilometer en een topsnelheid van 180 kilometer per uur. Na de landing zijn de vleugels inklapbaar.

Veiligheid
Aan de veiligheid wordt veel aandacht besteed. Van de dodelijke ongevallen waarbij mensen een fout maken, begint volgens ICON veertig procent met een ‘spin’, als een vliegtuig teveel afremt en uiteindelijk stopt met vliegen. Voor een spin dreigt, krijgt de piloot een signaal dat het mis kan gaan. Hij kan dan nog ingrijpen. Doet de piloot dat niet, dan neemt het toestel zelf de controle over.

Senior editor Dave Hirschman van AOPA zegt over het toestel: “It’s extremely graceful on the water and in the air, offers exceptional control harmony and visibility, is a joy to fly — and would not stall and spin no matter how much I provoked it.”

Regelgeving
Ontwikkelaar Icon hoopt te profiteren van nieuwe FAA regels waarmee sportvliegtuigjes aan minder regels hoeven te voldoen en een brevet makkelijker te halen is. Eerder dit jaar gaven de luchtvaartautoriteiten al groen licht voor serieproductie van het toestel. Icon heeft al 1500 orders voor het toestel binnen.

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button