fbpx
AirlinesOnderwerpen

Norwegian met B737 transatlantisch naar Boston

Norwegian gaat vanaf mei transatlantische vluchten aanbieden van Cork naar Boston. De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 737-800.

Norwegian CEO Bjorn Kjos wil meer transatlantische vluchten vanaf Cork gaan aanbieden. “Passagiers hoeven niet over te stappen, omdat we niet via een hub vliegen. Dat maakt het interessant”, zegt hij. Voor 2017 staat de route Cork – New York JFK gepland.

Toestemming

De low cost maatschappij is daarbij afhankelijk van het Amerikaanse Department of Transport (DoT), vergelijkbaar met het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Nederland. Dit departement moet Norwegian een definitieve vergunning verlenen om op de Verenigde Staten te vliegen. “Alleen die toestemming opent de deur voor deze routes die meer keuze en betere prijzen opleveren voor passagiers aan beide kanten van de oceaan”, stelt Kjos tegenover Skift.com.

Businessmodel

In de VS wordt met argusogen gekeken naar Norwegian en met name naar het businessmodel. Door personeel, vliegtuigen en de organisatie in drie verschillende landen te registreren, bespaart de maatschappij kosten. Doordat de toestellen geregistreerd staan in Ierland, mag Norwegian gebruik maken van de Open Skies afspraken tussen de EU en de VS. Vakbonden en airlines in de Verenigde Staten zetten grote vraagtekens bij de rechtmatigheid dit beleid.

Uitbreiden

Als de vergunning binnen is, wil Norwegian het aantal routes in Ierland uitbreiden, stelt de CEO. Tot die tijd bestelt hij bij Boeing geen extra Dreamliners. Vanuit Londen vliegt de maatschappij met de B787 al naar diverse bestemmingen in de Verenigde Staten. De order bij Boeing bestaat uit zeventien 787’s, daarvan zijn er inmiddels acht geleverd.

Narrowbody’s

Er wordt niet veel transatlantisch gevlogen met narrowbody’s. British Airways zet vanaf Londen City een A318 in vip-uitvoering in naar New York JFK. Dit toestel maakt een tankstop in het Ierse Shannon. WOW Air uit IJsland vliegt vanaf Reykjavik naar Amerika met A320’s. Ryanair zou vanuit Ierland transatlantisch gaan vliegen, maar ziet daar voorlopig toch van af.

Binnenkort tekent Norwegian naar alle waarschijnlijkheid een deal met Ryanair, waarbij laatstgenoemde gaat opereren als ‘feeder‘ voor de Noorse maatschappij.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button