fbpx
MilitairOnderwerpen

Keuze voor nieuwe bommenwerper VS duurt langer

De Amerikaanse Air Force maakt pas over een paar maanden bekend welke vliegtuigbouwer de nieuwe Long-Range Strike Bomber (LRS-B) mag gaan bouwen. De verwachting was dat het besluit begin oktober zou vallen; volgens Reuters is dat besluit uitgesteld.

Op de aanbesteding voor een nieuw toestel, dat de B1 en B52 moet vervangen, hebben Nothropp Grumman en een combinatie van Boeing en Lockheed Martin zich ingeschreven.

Volgens luitenant-generaal Arnold Bunch neemt de luchtmacht de tijd om te zorgen dat het besluit goed onderbouwd genomen kan worden. “Het gaat niet om schema’s, het gaat om feiten en besluiten”, zei hij volgens Reuters. “We zijn grondig.”

Eigenschappen

Begin september meldde Reuters dat beide kanshebbers al testtoestellen gebouwd hebben. Die zouden al getest zijn in windtunnels en tijdens duurtesten. Maar beide toestellen hebben nog niet gevlogen.

Het nieuwe toestel kan mogelijk taken van de AWACS en JSTAR toestellen overnemen. Doordat het een stealth vliegtuig zal zijn, kan het makkelijk ongezien in zwaar verdedigd luchtruim komen. Toestellen als de AWACS worden door de grote antenne makkelijk gezien.

Details

Bunch hoopt dat de Air Force binnen een paar maanden een keuze maakt. “We moeten nog wat details bekijken”, stelt hij. De verwachting is dat de Air Force minimaal honderd toestellen bestelt bij één van de twee gegadigden.

 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button