fbpx
NieuwsOnderwerpen

Vrouwelijke piloot begonnen aan epische reis

Tracey Curtis-TaylorTracey Curtis-Taylor is begonnen aan haar solovliegreis van 13.000 mijl. In haar 70 jaar oude open-cockpit Boeing Stearman zal zij van Engeland naar Australië vliegen en hiermee in de voetsporen treden van luchtvaartpionier Amy Johnson. Johnson slaagde er in 1930 op 26-jarige leeftijd als eerste vrouw in om solo van Engeland naar Australië te vliegen. Zij deed hier 19 dagen over.

Johnson’s vluchtplan bestond grofweg uit het volgen van een rechte lijn tussen punt A en B. Hoewel het Curtis-Taylors doel is die route zoveel mogelijk te volgen, zal zij er hier en daar van afwijken om brandhaarden in het Midden-Oosten en no-fly zones te vermijden. Grote stukken water zijn niet te ontwijken, maar Curtis-Taylor heeft zoveel vertrouwen in haar Boeing dat ze zich daar tegen The Telegraph nauwelijks zorgen over zegt te maken.

In totaal zal zij in haar vintage vliegtuig 23 landen overvliegen, en naar verwachting 50 tankstops maken. Per reisdag zal zij vijf uur vliegen om in januari in Sydney aan te komen – 75 jaar na de dood van Amy Johnson.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button