Malaysia Airlines gaat geen harde merkverandering doorvoeren, maar wel de boel opfrissen. Er komen ondermeer nieuwe stoelen, catering, inflight entertainment en lounge concepten. Daarnaast moet de punctualiteit en de connecties op Kuala Lumpur beter worden. Dat zegt de topman tegen verschillende media.
De naam verandert niet. Deels is dit omdat het te duur is om alle vliegtuigen over te spuiten en alle logo’s overal te vervangen. Toen de nieuwe CEO (Christoph Müller) net aan zijn baan begon zei hij dat de naam Malaysia Airlines té sterk was om te vervangen, ondanks de twee rampen. Er moet beter geconcurreerd worden door de nieuwe producten. Bijvoorbeeld de A330’s die op de routes naar Australië vliegen hebben in business class geen lie-flat stoelen en het in-flight entertainment system is gedateerd. Malaysia blijft hiermee nu flink achter bij concurrenten als Singapore Airlines, Qantas en Emirates. Naast de nieuwe producten krijgt de crew nieuwe uniformen. Vanaf december zullen de veranderingen geleidelijk worden ingevoerd.
Malaysia concurreerde in het verleden met de golfmaatschappijen op routes van Europa naar Australië, maar gaat daarmee ophouden omdat de Midden-Oosten carriers te dominant zijn op de routes. Afgelopen tijd heeft het nieuwe MAB de vluchten naar Australië flink beperkt van 73 naar 43 per week. Onder andere Brisbane is als bestemming komen te vervallen. De maatschappij verlegt de focus op Azië.
“I believe that [Kangaroo route] market is gone for people like us or Singapore Airlines or Garuda [Indonesia] or Thai [Airways],” Mr Mueller said. “It is firmly in the hands of Middle East carriers. But also we recognise China, Cambodia, Vietnam, Laos, India, are growing and that is where we will focus. We going from a northwest/southeast focus more to a north/south.” -Müller.
Eind 2017 moet de maatschappij weer winstgevend zijn. Over vijf jaar zou er weer een beursgang mogelijk zijn.