fbpx
HelikoptersMilitairOnderwerpen

Egypte koopt 2 kleine vliegdekschepen

Egypte koopt twee helikopter-vliegdekschepen van Frankrijk en wordt daarmee het enige land in de regio met dergelijk wapentuig.

Frankrijk had twee Mistral-class schepen verkocht aan Rusland, maar na de invasie van de Krim werd die deal op het laatste moment ontbonden. Frankrijk zat met de twee gloednieuwe schepen in zijn maag, maar heeft ze weten te verkopen aan Egypte voor bijna een miljard euro. De Mistral class schepen zijn amfibische aanvalsschepen.

Aan boord gaan zestien zware helikopters, 40 tanks of 900 troepen. Het dek is 6.400 vierkante meter en heeft zes helikopter landingsplekken. Een van die plekken kan een 33 ton helikopter aan. Dat houdt in dat bijna elke helikopter (behalve enkele Russische types) kunnen landen. Een Chinook heeft als maximum gewicht van 23 ton en een V-22 27 ton. Als het nodig is kan het schip tot dertig helikopters aan. Er kunnen er zestien in de hangaar.

Met de koop is Egypte het eerst land in de regio die air power over zee elders in kan zetten. Turkije zou het eerste land worden met de koop van een Spaanse Juan Carlos I-class vliegdekschip, maar deze komt niet eerder dan in 2021. De Juan Carlos kan overigens wel fixed-wing toestellen als de F-35 aan. Egypte krijgt de schepen in maart 2016 en heeft dan vijf jaar overmacht op dit vlak in de regio.

Egypte gaat één Mistral in een Middellandse Zeehaven stationeren en de andere bij de Rode Zee. Er zijn vijftig Russische Ka-52K aanvalshelikopters gekocht. Deze toestellen worden op de Mistrals geplaatst en kunnen dag en nacht vliegen. De schepen worden met een lening van Saudi Arabië gekocht.

©Franse Marine
©Franse Marine

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button