fbpx
BestellingenFinancieelNieuwsOnderwerpenVliegtuigen

Boeing dreigt orders te verliezen door Ex-Im bank

Het stopzetten van de Export-Import Bank (Ex-Im Bank) kan voor Boeing de eerste annuleringen betekenen. De Zuid-Afrikaanse maatschappij Comair waarschuwt de bouwer dat een order voor acht B737 MAX toestellen in gevaar komt.

De maatschappij dreigt de order te moeten annuleren, tenzij de Ex-Im Bank weer opgestart wordt. Voor de financiering van de toestellen moet Comair geld lenen, dat kon tegen gunstige rentetarieven bij de bank. Nu dat niet meer kan, speelt Comair volgens Reuters met de gedachte om met Airbus te gaan onderhandelen over een order.

Het Amerikaanse congres zette eind juni de financiering van de bank stop. Om de bank nog langer door te laten gaan, was extra geld nodig. Congresleden die tegen extra steun waren, noemden het  voorstel “bedrijfsbijstand.” Sindsdien lobbyen Boeing en andere grote bedrijven bij het Congres om het besluit te heroverwegen.

Rentetarieven

De Ex-Im bank maakt het buitenlandse kopers makkelijker goederen te kopen bij Amerikaanse bedrijven. Vooral Boeing profiteert hiervan. De bank is vooral bedoeld voor landen die moeilijk aan geld kunnen komen. Als bijvoorbeeld Ghana toestellen bij Boeing wil kopen dan kunnen ze mogelijk alleen tegen hoge rentes geld lenen. Bij de Ex-Im Bank zijn de rentes interessanter en zo kan Boeing de bestelling toch krijgen. De helft van alle transacties van de Amerikaanse bank zijn ten gunste van Boeing. De bank had daardoor de bijnaam The Boeing Bank.

Kenya Airways

Na de shutdown heeft Boeing onder andere nog twee B787’s voor Kenya Airways afgemaakt. Die toestellen stonden werkeloos in Everett omdat Kenya ook gebruik maakte van de bank. In september sloot de maatschappij leningen af met de Afrikaanse Ex-Im bank en de Keniase staat om de toestellen toch te kunnen betalen.

Wereldwijd

Wereldwijd zijn meer dan tachtig dergelijke instellingen die voor hun land gunstige tarieven aanbieden. Europa heeft ook een dergelijke bank die veel voor Airbus doet. Ook Embraer en Comac verkopen vliegtuigen via een dergelijke constructie.

 

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button