fbpx
BoekenNieuws

Van droom naar noodlot

Haar laatste vluchtEdwin Winkels | Haar laatste vlucht
Hardcover | 287 pagina’s | € 20,-
ISBN 978-94-92037-04-6
Uitgeverij Brandt | 2014

Haar laatste vlucht op het tragische verhaal van de jonge vrouw die op 18-jarige leeftijd in 1958 om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk. Zes maanden nog maar was zij stewardess en zij genoot van elke seconde. Haar moeder geeft veertig jaar later bij monde van Winkels aan niet geweten te hebben dat de droom om te vliegen er al van jongs af aan inzat. Pas toen haar dochter nooit meer thuis zou komen, heeft zij in de vroegere meisjeskamer knipsels en notities gevonden die duidelijk wezen op een bewuste en jong ingegeven keuze. Enthousiast als zij was, had Maribel nooit verwacht dat deze haar noodlottig zou worden.

In het vijftigerjaren Spanje van Franco was de rol van de vrouw nog zeer traditioneel. Van haar werd verwacht te trouwen, kinderen te krijgen, en een goede echtgenote, moeder en huisvrouw te zijn. Maribel had bij haar moeder echter gezien dat een vrouw dat heus allemaal kan zijn zonder zich daar tot te beperken. Mede door haar werkende moeder was Maribel vast van plan in eerste instantie carrière te maken en later wel eens te zien of trouwen en kinderen krijgen voor haar waren weggelegd. Haar droombestaan speelde zich af in de wolken: als jong meisje had zij een interview gelezen met de eerste vrouwelijke stewardessen van Spanje en sindsdien wist zij dat zij ook zo vrij en interessant wilde zijn.

Winkels’ sfeertekeningen van Spanje in de jaren vijftig tegenover die van het hedendaagse geven het boek een historische gelaagdheid en daarmee extra diepgang. Tegelijkertijd laat Winkels de feiten van het waargebeurde verhaal niet storend op de voorgrond treden. Hoewel zowel op de omslag als in de blurb wordt vermeld dat de roman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is het Winkels’ verdienste dat hij de tragische geschiedenis zodanig beschrijft dat je je door de gebeurtenissen laat meeslepen – zelfs al is de afloop al vóór het openen van het boek bekend.

[bol_product_links block_id=”bol_560a6846a657e_selected-products” products=”9200000030321516″ name=”Haar laatste vlucht” sub_id=”Edwin Winkels” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

Elke dinsdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button