Het is zinloos om Air France te nationaliseren. Dit zegt de Franse minister van transport, Alain Vidalies bij RTL Radio. Hij ziet geen rol voor de Franse staat.
Volgens Vidalies zullen Franse belastingbetalers niet opdraaien voor de chaos bij de luchtvaartmaatschappij. Hij wil dat de bonden en de maatschappij weer met elkaar om tafel gaan om tot een oplossing te komen. “Het is het beste als zij de dialoog aangaan.”
Tot een nationalisatie komt het wat Vidalies betreft niet. “De staat doet niet mee. Wij zitten niet in de situatie dat wij een rol kunnen spelen.” Nationaliseren omschrijft hij als het ‘Noord-Koreaanse model’, waar de luchtvaartmaatschappij direct onder staatstoezicht staat. Bij een nationalisatie zou de belastingbetaler opdraaien voor de kosten.
Simpel
De situatie bij Air France is simpel, meent Vidalies. “We zien een bedrijf dat financieel in zwaar weer zit. De beurswaarde is slechts twee miljoen, die van Ryanair is zeven”, zegt hij. RTL Radio schrijft dat de zwakte van de maatschappij met name bij de long-haul poot zit, waar op sommige routes veel geld bijgelegd moet worden.
Vidalies ziet twee opties: een gedeeld ‘effort’, waarbij iedereen inlevert en er geen ontslagen vallen, of de situatie zoals die gisteren gepresenteerd is met het banenverlies.
Plannen
Gisteren maakte Air France vergaande reorganisatieplannen bekend. Er verdwijnen de komende jaren 2900 banen. Daarnaast stoot de carrier veertien long-haul toestellen af en wordt het aantal routes verminderd. Boze werknemers bestormden na de aankondiging het directiegebouw.
SimFlying gaat crowdfunden! Doe je mee?
Investeer in de nieuwe B737NG-simulator van SimFlying!
Je kan SimFlying helpen door mee te investeren via de gelanceerde crowdfundingcampagne. Leen geld en ontvang het binnen 5 jaar terug met mooie kortingen, of koop alvast een tegoedbon voor de nieuwe simulator.