fbpx
MilitairOnderwerpen

India wil vrouwelijke gevechtspiloten toelaten

De Indiase luchtmacht wil vrouwen gaan toelaten tot de opleiding voor gevechtspiloot. Dit zegt het hoofd van de luchtmacht, Arup Raha, tegen de Indiase krant Times of India.

Volgens Raha is het logisch om ook vrouwen toe te laten. “We hebben al vrouwelijke piloten op transportvliegtuigen en helikopters vliegen, nu willen we hen ook de mogelijkheid geven om op de gevechtstoestellen te komen.” Met de stap wil de luchtmacht naar eigen zeggen “tegemoet komen aan de ambities van jonge Indiase vrouwen.”

Controverse

De minister van Defensie, is niet gelukkig met de aankondiging van Raha. “Bedenk eens wat er kan gebeuren als ze gevangen genomen wordt”, zei Manohar Parrikar in mei van dit jaar. Juist om deze reden werden eerdere voorstellen om vrouwen toe te laten geblokkeerd.

De Times of India berichtte een jaar geleden nog dat Raha fel tegenstander van vrouwelijke gevechtspiloten was. “Vrouwen zijn niet gebouwd om lang in het gevechtsvliegtuig te vliegen, zeker niet als ze zwanger zijn of andere gezondheidsproblemen hebben”, zei Raha destijds. Waar Raha’s veranderde standpunt vandaan komt is niet duidelijk. Of er daadwerkelijk vrouwen zullen worden toegelaten is evenmin duidelijk.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button