fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Buitenveldertbaan wordt versterkt voor A380 en B747-8

De Buitenveldertbaan op Schiphol wordt volgend jaar verstevigd zodat ook de zwaarste vliegtuigen in oostelijke richting kunnen starten. Dit meldt het Haarlems Dagblad.

Die oostelijke route loopt over onder andere Amsterdam-Zuidoost en Weesp. De baan, ook wel de 09-27, ligt deels over de Schipholtunnel in de A4. Bij een take-off naar het oosten rijdt een vliegtuig met het volle gewicht over de tunnel.

Op dit moment kunnen de zwaarste toestellen, de Boeing 747-8 en de Airbus A380, niet vanaf de baan opstijgen, omdat ze te zwaar zijn voor het tunneldak. Beide types zijn dagelijks te zien op Schiphol.

Volgend jaar wordt bij het groot onderhoud het dak van de tunnel versterkt. Daardoor wordt het mogelijk voor zware toestellen om vanaf de Buitenveldertbaan op te stijgen in oostelijke richting.

Een paar jaar geleden zijn de taxibanen en andere runways al verstevigd, vanaf daar kunnen de vliegtuigen wel starten. Landen op de Buitenveldertbaan is geen probleem; de toestellen zijn dan lichter. Bij de start zitten ze nog vol kerosine.

Geluidsoverlast

Als het dak van de Schipholtunnel versterkt is, kunnen toestellen als de B747-8 en A380 opstijgen in oostelijke richting. Deze toestellen kunnen voor extra geluidsoverlast zorgen in plaatsen onder de uitvliegroutes.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button