Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vindt dat het kabinet aandelen Air France-KLM moet kopen om het voortbestaan van KLM te garanderen. Ook wil hij dat het kabinet duidelijk maakt waar zij heen wil met Schiphol.
De Boer wijst er in de Telegraaf op dat de Franse staat twintig procent van de aandelen in de fusiemaatschappij bezit. Nederland heeft geen aandelen. “Dat vinden wij niet goed.” Het belang dat Nederland heeft bij een goed functionerend Air France-KLM, is vergelijkbaar met dat van ABN Amro. “Dat was ook infrastructuur van de Nederlandse economie. Zo belangrijk is dit ook. “Bij besluiten die invloed hebben op KLM moet de staat iets te zeggen hebben, vindt De Boer. Die invloed kan alleen worden uitgeoefend als de staat ook aandelen heeft. In KLM zelf heeft de staat wel aandelen.
Netwerk
De Boer is bang dat Schiphol in de problemen komt als er bij KLM bezuinigd moet worden op het aantal routes. Daarbij trekt hij de parallel met Zürich en Brussel. Op beide luchthavens vielen de home-carriers, respectievelijk Swissair en Sabena weg. “Als de belangrijkste maatschappij wegvalt, valt een groot deel van het netwerk uit elkaar. Dat komt niet meer terug.” Het netwerk van KLM is van essentieel belang voor Schiphol en dus automatisch voor Nederland.
Bezuinigingen
De werkgeversvoorman heeft er vertrouwen in dat KLM gezond uit de bezuinigingsronde komt. Maar De Boer vindt wel dat de bezuinigingen bij Air France ook goed moeten worden doorgevoerd. Dat baart hem wel zorgen, zegt hij tegen de Telegraaf. “Er is een zorg dat dat niet goed gaat.” De plannen om Air France weer gezond te maken stuitten in Frankrijk op veel verzet.
De Boer wil dat Nederland zich aanbiedt als constructieve partner voor die bezuinigingen. Dat moet zowel op zakelijk als politiek vlak gebeuren. “Een sentiment van verongelijkte betweterigheid aan Nederlandse zijde is geen basis voor samenwerking”, stelt hij in een column op de website van VNO-NCW. De overheid moet daarnaast ook duidelijk maken wat de visie op Schiphol is. Op dit moment gaan drie ministeries over de luchthaven: Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Veiligheid en Justitie. ”
Landingsrechten
Ook over het vergeven van landingsrechten (slots) op Schiphol is De Boer kritisch. “Essentieel is dat de schaarse capaciteit op Schiphol wordt verdeeld op basis van de toevoeging aan de netwerkkwaliteit die wordt geboden”, schrijft hij. Hij lijkt ermee te willen zeggen dat bijvoorbeeld een extra verbinding naar Parijs Charles de Gaulle minder kans op een slot moet hebben dan een route die een nieuwe verbinding voor Schiphol betekent.