De Nederlandse staat is niet helemaal tegen staatsdeelnemingen in Air France-KLM. Dit zei minister van financiën Jeroen Dijsselbloem vanochtend bij BNR Nieuwsradio. Hij reageerde op uitspraken van Hans de Boer.
Dinsdag pleitte De Boer, voorzitter van werkgeversbond VNO-NCW, nog voor een Nederlands aandeel in de fusiemaatschappij. “De Franse staat heeft twintig procent van de aandelen, Nederland helemaal geen. Dat vinden wij niet goed”, zei hij.
Belang
Omdat de besluiten die genomen worden ook KLM aangaan, zou het volgens de werkgeversvoorman niet meer dan logisch zijn dat Nederland ook een belang in de maatschappij heeft. Dijsselbloem sluit een belang ook niet helemaal uit, hoewel hij meteen aangeeft dat het nog niet aan de orde is.
Probleem
De kern van het probleem wordt met een Nederlands belang namelijk niet opgelost, stelt hij bij BNR. Het echte probleem zit volgens de minister in de concurrentieslag met andere maatschappijen, niet in wie hoeveel zeggenschap heeft in de moedermaatschappij. “Beide maatschappijen moeten het beter gaan doen. Ze moeten heel scherp kijken naar de kosten en een goed strategisch plan hebben. Dat moet ook echt worden uitgevoerd.”
KLM heeft een goed plan liggen, zegt Dijsselbloem. “Air France heeft wat meer moeite, maar moet nu ook doorzetten.” Als er een goed plan ligt en het bedrijf komt in financiële problemen, dan sluit Dijsselbloem niet uit dat de Nederlandse staat korte tijd financieel bijdraagt. Hij noemt de mogelijkheid, maar wil er verder niets over kwijt.
Er ligt geen verzoek van Air France-KLM en er is volgens de minister ook geen behoefte aan financiering. Op dit moment is dat geen issue. “Het issue is wel dat het bedrijf voor een grote prijzenslag staat. Daar kan ik ze niet bij helpen.”