IncidentenNieuwsOnderwerp

Deel motor valt van Iraanse 747 af – foto’s

Een Iraanse 747-300 van Mahan Air maakte een noodlanding nadat een deel van de motor van het toestel afgevallen was.

Het toestel, met 426 mensen aan boord kon veilig op Teherans Mehrabad Airport landen, waar het vlak daarvoor van was opgestegen. Het incident gebeurde om 07:15 uur lokale tijd op donderdag. Het toestel voerde vlucht W5-1095 uit.

Twee onderdelen braken van motor 3 (eerste motor rechts) af, een de lagedruk turbine en de exhaust air duct. De onderdelen werden in een veld vlakbij het vliegveld gevonden. De romp werd geraakt door het losgelaten onderdeel en is beschadigd. Ook de motor-pylon moet gerepareerd worden. Het vliegtuig had de routine controles ondergaan voordat het opsteeg.

De vice-president van Mahan Air zegt erover: “A piece of engine number three came off and hit the body of the plane.” Er wordt onderzocht hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

Volgens de maatschappij hadden de piloten de situatie onder controle. De andere motor aan de rechterkant werd uit voor zorg ook uitgezet. De passagiers zijn naar hun bestemming, Bandar Abbas, gebracht met een ander toestel. De B747 is bijna 30 jaar oud en heeft tot 2006 voor Franse maatschappijen (waaronder Air France) gevlogen. In 2007 is het door Mahan Air gekocht.

De Iraanse luchtvaart staat er om bekend een slechte staat van onderhoud te verkeren. Door jaren van sancties van het westen en importbeperkingen kunnen er geen nieuwe vliegtuigen of onderdelen worden gekocht. Veel toestellen dateren nog uit de tijd voor de Iraanse Revolutie die in 1979 begon. De laatste aangekochte vliegtuigen waren van Fokker in 1990.

Nu de sancties langzaam worden opgeheven wil Iran tot 400 nieuwe toestellen kopen en vliegvelden opknappen.

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close