fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpen

Rechter stelt Air France in gelijk in pilotenconflict

De rechter geeft Air France gelijk in het conflict met de piloten over het Transform 2015 bezuinigingsplan.

De vakbond SNPL heeft de rechtszaak verloren en moet akkoord gaan met de eerder afgesproken bezuinigingsmaatregelen. Air France stapte naar de rechter omdat de vakbond volgens de maatschappij een deel van de afspraken blokkeerde.

Air France zegt tegenover AFP tevreden te zijn met de uitspraak en wil het invoeren van de laatste onderdelen van de afspraken inbrengen in nieuwe onderhandelingen die over de toekomst van het bedrijf gaan.

De vakbond zegt direct in hoger beroep te gaan. De bond noemt de uitspraak onverwacht en verrassend. Tevens benadrukt SNPL dat de uitspraak “niet zo uniek is als men wil doen geloven”. Op enkele punten kreeg Air France geen gelijk en deze punten moeten worden ingebracht in de onderhandelingen over het komende bezuinigingsplan. De bond zegt ook dat het verder wil onderhandelen met Air France vanwege het schrappen van routes en vliegtuigen die dreigen.

Plan B

De plannen omvatten het schrappen van 2900 banen. Bij het grondpersoneel moeten 1700 medewerkers vertrekken, bij het cabinepersoneel negenhonderd. Ook moeten driehonderd piloten het veld ruimen. Reuters meldt dat een order voor 787’s bij Boeing ook geannuleerd wordt. Air France-KLM heeft bij Boeing een order staan voor negentien 787-9’s en zes 787-10 toestellen. Ook veertien vliegtuigen, waaronder alle A340’s, verlaten de vloot. Door het verdwijnen van vliegtuigen, moeten ook routes geschrapt worden. Het zou gaan om vijf routes die niet rendabel zijn, welke dat precies zijn, is nog onduidelijk. Op 22 routes wordt de frequentie verlaagd, op vier andere routes zal alleen in het seizoen gevlogen gaan worden.

11 verdachten gedaagd

Er zijn elf mensen opgeroepen door de politie om gehoord te worden vanwege de onlusten op 5 oktober. Boze werknemers rukten kleren van enkele Air France bestuurders van het lijf. Tevens zijn twee piloten tot november geschorst door Air France omdat zij het hek met hun badge hebben geopend voor de menigte. Volgens de vakbond deden de piloten dit juist zodat er geen verdrukking ontstond vooraan de menigte. Vijf andere zijn tot december geschorst zonder loon. Onderzoeken lopen nog.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button