fbpx
BoekenNieuws

Recensie: De gebroeders Wright

De gebroeders WrightDavid McCullough | De gebroeders Wright
Hardcover | 448 pagina’s | € 29,99
ISBN 978-90-00346-84-4
Spectrum | 2015
Waardering_Recensie_Sterren_4

In De gebroeders Wright: De onverschrokken pioniers van de luchtvaart stelt David McCullough de broers Wilbur en Orville Wright en hun liefde voor vliegen centraal. Hij legt hierbij de focus voornamelijk op hun meest productieve periode, grofweg het eerste decennium van de vorige eeuw, waarin zij de kiem legden voor de moderne luchtvaartindustrie.

Het was in hun fietsenwinkel die zij in 1893 in Dayton, Ohio hadden geopend, dat hun aanvankelijk milde fascinatie voor vliegmachines en het zich door de lucht verplaatsen van de mens uitgroeide tot een ware gedrevenheid om de eerste mensen te worden die succesvol en gemotoriseerd zouden vliegen. Hun uitgangspunt werd dikwijls met hoon en spot begroet, maar toch bewonderden ook de grootste criticasters de broers om hun inventiviteit en vooral ook hun volharding. In die zin kunnen Wilbur en Orville achteraf de vleesgeworden American Dream worden genoemd. Met hard werk en een onwankelbaar geloof in het eigen kunnen hebben zij hun droom verwezenlijkt en zo hun eigen geluk gecreëerd.

Dat dit niet ging zonder vallen en op staan spreekt voor zich. McCullough doet hiervan op vermakelijke wijze verslag in De gebroeders Wright. Met name de ontelbare testvluchten op Kitty Hawk en de band die de broers met de bewoners van dat eiland opbouwden, zijn erg leuk om over te lezen en maken de lotgevallen van Wilbur en Orville haast tastbaar. Maar ook al het voorbereidende werk, waarbij ze onder meer uren achtereen de vlucht van vogels bestudeerden, vervult nog steeds met waardering voor de nauwgezette manier van aanpak die zij overigens voor alle  aspecten van hun leven inzetten.

Dat ze hun no-nonsens mentaliteit ook in zaken aanwendden, blijkt uit het laatste deel van het boek. Hierin beschrijft McCullough de periode van het groeiende succes die zich, na een vrij lange aanloop vanaf hun eerste gemotoriseerde en bemande vlucht, voornamelijk in Europa afspeelde. De Amerikanen namen de broers nog steeds niet geheel serieus, zo leek het, dus probeerden zij de Fransen en Duitsers voor hun vliegmachines te interesseren. Met een enorm geduld besteedden Wilbur en Orville jaren aan het kneden van belanghebbenden, wat uiteindelijk – zelfs ook in eigen land – zijn vruchten zou afwerpen.

De gebroeders Wright geeft een heldere inkijk in de ontstaansgeschiedenis van de moderne luchtvaart. Tegelijkertijd geeft het boek een tijdsbeeld van de Verenigde Staten en diens internationale betrekkingen ten tijde van de vroege twintigste eeuw waar Bill Bryson (bekend van o.a. De zomer van 1927) ongetwijfeld mee in zou stemmen.

“Het fascinerende verhaal achter de geboorte van de luchtvaart. De gebroeders Wright waren zowel bevlogen als bescheiden en die zeldzame combinatie bracht ze tot nuchtere en cruciale inzichten.” Benno Baksteen, voormalig gezagvoerder KLM en voorzitter Dutch Expert Group Aviation Safety (DEGAS)

[bol_product_links block_id=”bol_5624cd51d62b3_selected-products” products=”9200000040710172″ name=”De gebroeders Wright” sub_id=”David McCullough” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

Elke dinsdag een recensie van een luchtvaartboek in de boekenrubriek.

Winactie

Je kan dit boek winnen! Klik hier.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button